Kjønnsvorter er svært smittsom, og en smittet person har en 60% sjanse for å overføre smitte til en seksuell partner etter en enkelt handling av seksuell kontakt. Det er derfor meget viktig å søke behandling så snart som mulig for at viruset skal forbli sovende.

Hva er kjønnsvorter?

Illustrering av papillomavirusKjønnsvorter, eller kondylomer, er en seksuelt overførbar virus infeksjon. Kjønnsvorter er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene i Europa, med et gjennomsnitt på minst halvparten av alle seksuelt aktive mennesker pådrar seg HPV – humant papillomavirus (viruset som forårsaker kjønnsvorter) på et tidspunkt i livet. HPV-typene (genotypene) 6 og 11 er vanligvis identifisert som de viktigste årsakene til kjønnsvorter, og kliniske studier har også vist at kvinner er mer sannsynlig å utvikle kjønnsvorter enn menn.

Kondylomene påvirker fuktige vev av genital regionen og ser ut som små, hudfarget nupper, eller kan også være blomkål-lignende med hensyn til deres form. Kjønnsvortene er ikke nødvendigvis ikke synlige, på grunn av de blir for liten. Kondylomer kan vises i noen dager eller uker etter smitte, eller kun vise noen synlige symptomer i noen år.

Årsaker til kjønnsvorter

Kjønnsvorter er forårsaket av HPV-viruset, som overføres ved seksuell kontakt. Rundt 90% av disse infeksjonene er forårsaket av HPV-6 og HPV-11, som er spesifikke stammer av HPV-viruset. HPV-6 og HPV-11 anses som “lav risiko”, som betyr at deres kreftfremkallende potensial er lavt. Andre typer av HPV-virus, slik som HPV-16, er mer høy risiko, og kan føre til kreft i livmoren.

Kjønnsvorter kan spres ved å ha vaginal, anal eller oral sex med en person som er smittet med HPV. De som ikke praktiserer sikker sex, eller har flere seksualpartnere kan være mer utsatt, særlig de som ikke bruker barriere prevensjonsmidler som kondom.

I motsetning til enkelte overenskomster HPV er ikke overlevert gjennom kyssing, klemming, klær eller ved å bruke samme håndkle. Det er kjent for at viruset kan smittes gjennom toalettsetet.

Symptomer på kjønnsvorter

Det er mulig at du ikke vil være umiddelbart klar over at du har blitt smittet. For noen mennesker, kan det ta flere måneder for å bli smittet før kondylomer vises, men det kan skje i så lite som to uker. Du vil sannsynligvis merke tidlige tegn, bestående av utseendet på kjøttfulle utvekster eller ujevnheter på det eksterne eller interne genital, eller anal, området.Illustrering av oppbyggingen av vorter forårsaket av humant papillomavirus

En genital vorte kan vises på egenhånd eller i en gruppe. De kan være stor eller liten, glatt eller ru, vanligvis smertefri, men noen ganger kløende. Disse vortene varierer ofte i farge, i henhold til individuell hudfarge. Noen ganger kan kondylomer forekomme dypt inne i skjeden for kvinner, eller inne i urinrøret for menn. Det betyr at du ikke vil oppleve synlige tegn på infeksjon.

De synlige symptomene på kjønnsvorter vises forskjellig på mannlige og kvinnelige kropper.

Kjønnsvorter hos menn kan forekomme:

  • Et eller annet sted på penis eller pung
  • Inne i urinrøret
  • Rundt eller inne i anus
  • Lår-område

Er kjønnsvorter farlig?

Kjønnsvorter kan være ubehagelig eller ubehagelige , men de er vanligvis ikke farlig. Hvis vorter blør ukontrollert, bør du oppsøke lege umiddelbart. Hvis de blokkerer åpningen til urinrøret til det punktet at du ikke er i stand til å urinere, må du muligens oppsøke din lege for en behandling for å få fjernet kjønnsvorten(e).

Det er en myte at kjønnsvorter kan utvikle seg til livmorhalskreft. De stammene av HPV som forårsaker kjønnsvorter (HPV-6 og HPV-11) er ikke de samme som de som kan forårsake livmorhalskreft. Det er imidlertid mulig å ha mer enn en stamme av HPV om gangen. Hvis du er bekymret, bør du kontakte din lege.

Fordeler med å behandle kjønnsvorter (kondylomer)

Noen av fordelene med å fjerne kjønnsvorter inkluderer:

  • Reduserer risikoen for å spre HPV viruset
  • Kan lindre smerte og kløe
  • Fjerne vorter som kan gjøre det vanskelig å holde området rent

Kan man bli kurert for kjønnsvorter?

Nei, det finnes ingen kur for å fjerne HPV-viruset helt fra kroppen per dags dato. Men derimot, kan kroppen ofte bekjempe viruset naturlig. Hvis dette er tilfellet, kan vorter forsvinne uten behandling. Det er også mulig at viruset ikke vil være aktivt i kroppen din, og at du ikke vil ha utbrudd, eller oppleve utbrudd veldig sjeldent.

Kondylomene, eller vortene, selv kan kureres, men viruset (HPV) som forårsaker utbruddene, kan ikke kureres eller kvittes helt med behandling.

Du kan få behandling for genital vorter dersom vortene er ubehagelige, kommer i veien for sex, eller du ikke liker måten de ser ut. Risikoen for å smitte seksuelle partnere er også lavere ved behandling av kjønnsvorter. Snakk med legen din for å avgjøre hvilken behandling som kan være best for deg.

Hvordan behandle kondylomer?

Det finnes per dags dato to kjente metoder for å behandle kjønnsvorter (HPV utbrudd), gjennom kirurgi eller ved bruk av legemidler.

Bli kvitt kjønnsvorter med kirurgi

Kirurgi er vanligvis bare et alternativ for å bli kvitt spesielt store vorter, eller for kvinner under svangerskapet. Slike behandlinger kan omfatte frysing av vorter med flytende nitrogen (kryoterapi), brenning av vorter med en elektrisk strøm (elektrokauterisering), laserbehandlinger, eller ved å kutte ut vorter (excision). Slike kirurgi må kun utføres av en utdannet lege som har erfaring med å fjerne kondylomer. Slike former for kirurgi kan forårsake smerte og hevelse, og er bare nødvendige for store vorter. I tillegg kan disse metodene ikke kurere tilstanden, og vortene kan vende tilbake i fremtiden.

Fjern kondylomer med legemidler

Disse er vanligvis klassifisert som ‘lokalbehandlinger’, og involverer påføring av krem eller væske på vorter over flere uker, alt etter hvilken behandling som blir brukt. Kliniske studier har vist at medisiner, for eksempel Aldara, Condyline og Wartec er meget effektive ved behandling av kjønnsvorter, med få og milde bivirkninger. Disse legemidlene er hurtigvirkende, og kan brukes i komforten av ditt hjem, fjerne unødvendige behov for å gå til en lege eller klinikk. Legg merke til at disse legemidlene er reseptbelagte, men du kan få resept og bestille slike legemidler gjennom enkelte nettklinikker, som f.eks no.euroclinix.net.

Kan man kjøpe behandling for kjønnsvorter på nett?

Det finnes enkelte nettklinikker hvor man kan få foreskrevet kjønnsvorte behandlinger av en lege. Dersom du ikke er komfortabel med å oppsøke din fastlege eller annet helsepersonell angående kjønnsvorter, kan du da få foreskrevet behandling via en skriftlig nettkonsultasjon. Det er derimot viktig å sørge for at legen som foreskriver din behandling, er en ekte lege, og at medisinene du bestiller, er fra et Norsk Apotek. Behandlinger som Condyline og Wartec er eksempler som kan bestilles med resept på nett for behandling av kjønnsvorter.

Forebygging av HPV-viruset

Den beste forebyggingen av kjønnsvorter og HPV generelt, er å praktisere sikker sex. Kondom er den beste og tryggeste måten å unngå kjønnsvorter og andre kjønnssykdommer på, samt uønsket svangerskap. Kjønnsvorter smitter derimot ved hud til hud kontakt, og kan smittes selv ved bruk av kondom, dersom HPV utbruddet er utenfor området kondomet dekker.

Det er også lurt å unngå deling av sexleketøy, eller gjenstander som er i kontakt med kjønnsorganer. Det er også mulig å spre HPV ved bruk av fingre og munn under samleie, da HPV kan smittes ved oral, anal, vaginal og finger sex.

Man kan forebygge å bli smittet for HPV ved vaksinering. Det har vært stort fokus på vaksinering av jenter og kvinner mot HPV for å forhindre livmorkreft. Det er for øvrig, like aktuelt for gutter og menn å ta denne vaksinen mot HPV virus, da viruset også kan forårsake andre typer kreft. Kreftformene som er knyttet til HPV hos menn er kreft i penis, endetarmen og i svelget. HPV vaksinen er for øyeblikket ikke gratis for gutter eller menn, men kan bli tatt hos din fastlege eller på ungdomsklinikk for seksuell helse.

Kilder:

  1. Kjønnsvorter. Symptomer, forebygging og behandlinger. URL: no.euroclinix.net
  2. HPV. Genital warts at a glance. URL: plannedparenthood.org