Wartec

Wartec er et medikament som brukes i behandling av kjønnsvorter. Det inneholder virkestoffet podophyllotoxin, som også selges under Condyline merkenavnet.

  • Tilgjengelig som krem og liniment
  • Medisin fra planterot
  • Meget effektiv

Hva er Wartec?

Wartec, solgt under navnet Warticon i andre europeiske land, brukes til å behandle kjønnsvorter, som er kjøttfulle klumper forårsaket av humant papilloma virus (HPV). De kan vises på kjønnsorganene og rundt anus, og spres ved seksuell kontakt. Vortene, eller kondylomene, kan ha forskjellige farger avhengig av fargen på huden din. De varierer fra rosa til brun.

Siden 2010 har kjønnsvorter blitt endemisk i Storbritannia. På britiske seksuell helsestasjoner har antall nye tilfeller av kjønnsvorter økt med mer enn 30% siden 1999, noe som gjør kjønnsvorter til den mest utbredte seksuelt overførbare sykdommen (SOI) i landet. I 2014 ble det rapportert at 71.000 menn og 31.000 kvinner hadde blitt diagnostisert med infeksjonen i Storbritannia. Dette viser at menn rammes oftere enn kvinner. I tillegg til førstegangsinfeksjoner var det også ca 70 000 tilfeller av tilbakevendende infeksjoner. Menn i alderen 20-24 år og kvinner i alderen 16-19 år er mest utsatt for smitte.

Kjønnsvorter er forårsaket av humant papilloma virus (HPV) gruppen. Det er rundt 170 stammer av viruset, hvorav noen er også ansvarlig for å forårsake kreft i livmorhalsen. Stammene som er ansvarlig for kjønnsvorter er ikke de samme som forårsaker livmorhalskreft. Imidlertid har forskere oppdaget at en kjede av anti-HPV-vaksine som anvendes for å forebygge livmorhalskreft, også virker mot noen av de stammene som er ansvarlig for kjønnsvorter. Denne typen forskning har sett særlig suksess i Australia. Ifølge data, har antall diagnoser for kjønnsvorter gått ned i landet i 2016. Annen forskning har gjort en kobling mellom noen stammer av HPV og kreft i munn og svelg. Dette har blitt observert hos godt voksne og eldre pasienter.

Hvis du er usikker på om du har kjønnsvorter eller ikke, er det viktig at du går til legen din eller din lokale helseklinikk for ta en test. Legen din vil utføre en klinisk undersøkelse for å finne ut om du har en infeksjon. Hvis kjønnsvortene er vanskelig å få øye på vil legen din pensle det berørte området med eddiksyre. Dette vil ikke gjøre vondt, men det vil gjøre at kjønnsvortene vises som hvite flekker på huden din. Du vil normalt merke tegn på kjønnsvorter 2-4 uker etter seksuell kontakt med en smittet person, men det kan også ta måneder før vortene vises. Hos menn vil vorter normalt vises på penis, spesielt under forhuden. I noen tilfeller vil du kunne se vorter inne i urinrøret. Kjønnsvorter er vanligvis smertefrie, men de kan klø. I noen tilfeller vil de blø. Deres utseende varierer fra individ, fra flate vorter til grupper av grovere vorter. Menn som har sex med kvinner bør være klar over at hos kvinner vil kjønnsvorter vanligvis vises på vulva, inne i skjeden eller i nærheten av urinåpningen. Kvinner kan også få vorter rundt anus, særlig hvis de har hatt anal sex med en infisert person.

Illustrering av oppbyggingen av vorter forårsaket av humant papillomavirus

Kjønnsvorter er forårsaket av en virusinfeksjon. Dette betyr at infeksjonen er uhelbredelig, men symptomene er håndterlig. Viruset ligger latent for det meste av tiden, men noen mennesker kan lide tilbakevendende infeksjoner. Du kan få kjønnsvorter gjennom seksuell kontakt med en smittet person. Det er mulig å redusere risikoen for infeksjon ved hjelp av en kondom. De som har flere seksualpartnere har større risiko for å pådra seg kjønnsvorter. Menn som ikke praktiserer sikker sex er også under større risiko.

Hvordan virker Wartec?

Wartec inneholder virkestoffet podofyllotoksin, et legemiddel som kommer fra røttene på planten Podophyllum. Den giftige substans er kjent som en spindel inhibitor, og forekommer naturlig i røttene på planten. Podophyllum planten vokser i visse områder av Asia og Nord-Amerika. Medisinen fjerner vorter ved å penetrere vevet, hvor det deretter stopper vorteceller fra å vokse og formere seg. Som et resultat vil vortecellene dø i løpet av kort tid, slik at friske vevsceller vil erstatte dem.

Hvor effektiv er Wartec?

Det er klinisk bevist at Wartec hjelper mot kjønnsvorter. De fleste vil se resultater innen 4 uker, men andre kan trenge å fortsette behandlingen. Kjønnsvorter er forårsaket av en virusinfeksjon som forblir i kroppen din, selv når det ikke er noen synlige vorter. Det er mulig at du vil få en tilbakevendende infeksjon i fremtiden. Dette kan noen ganger skje år etter den opprinnelige infeksjonen. Wartec er laget for bruk på små områder av vorter. Alternative behandlinger er tilgjengelig for mer alvorlige infeksjoner. Dette kan omfatte andre kjemiske behandlinger eller fysisk fjerning. Imiquimod, en medisin som selges under Aldara merkenavnet, og trikloreddiksyre (TCA) er ofte brukt. Alternative (fysiske) metoder for fjerning omfatter følgende:

  • Eksisjon, kirurgisk fjerning av et organ eller et stykke vev
  • Kryoterapi, som innebærer å fryse dem bort
  • Elektro, hvor en varm sonde brukes til å brenne vortene
  • Laserkirurgi, som brukes til å behandle vorter det er vanskelig å få tilgang til, for eksempel de som er dypt inne i urinrøret

Wartec doser

Doseringen av Wartec varierer ettersom hvor mange vorter du har. Du bør bruke medikamentet direkte på hver vorte to ganger om dagen i tre dager, etterfulgt av 4 dager uten behandling. Ytterligere tre dagers behandling bør fortsette inntil vortene er helt borte, og opp til maksimalt 5 uker.

Hvordan bruke Wartec?

Påfør alltid riktig mengde anbefalt av legen din. Wartec påføres direkte på eksterne kjønnsvorter.Legen din vil mest sannsynlig anbefale deg å smøre på Wartec to ganger per dag, en gang om morgenen og en gang om kvelden. Dette skal du fortsette med i tre dager. Deretter skal du gå i fire dager uten å påføre behandling, og deretter vurdere om kjønnsvortene har blitt borte. Dersom vortene fremdeles er der skal du fortsette med enda en syklus på tre dager på, fire dager uten, inntil vortene er borte. Dette kan man gjøre i maksimalt 4-5 uker. Før du bruker Wartec er det viktig å vaske både hender og området du behandler med såpe og vann. Tørk huden før påføring.

Wartec er tilgjengelig som liniment og krem. Hvis du har fått liniment vil du bli utstyrt med en applikator. Dypp denne applikatoren ned i flasken med løsningen for å fylle med medisinering. Deretter skal du berøre vorten med applikatoren for å overføre linimentet og la det så tørke. Noen applikatorer har en spade-lignende ende som kan brukes for å påføre Wartec til en samling av vorter. Hvis du bruker Wartec krem kan du bruke fingeren for å påføre medikamentet. Det er viktig å vaske hendene grundig etter hver gang du bruker Wartec. Vær veldig påpasselig med å ikke påføre Wartec på hudområder som er rå eller blør. Du skal aldri bruke den til friske områder av huden. Det er svært viktig at du er nøyaktig når du påfører Wartec på vortene, og aldri påfør Wartec på innsiden av penis, vagina eller rektum. Wartec er kun til bruk for eksterne kjønnsvorter (kondylomer). Hvis du får Wartec på friske områder av huden skal det vaskes bort med vann og såpe. Vær ekstra forsiktig med å ikke få noe i øynene fordi podophyllotoxin kan forårsake irritasjon.

Skulle du bli diagnostisert med kjønnsvorter vil du bli oppfordret til å ta tester for andre kjønnssykdommer. Dette er fordi du kan være i fare for infeksjoner som klamydia, gonoré og syfilis, blant andre. Under en behandling anbefales det at du avstår fra seksuell kontakt. Det er best å vente til vortene har grodd og huden din er frisk igjen. Hvis du har sex under behandlingen, må du bruke kondom for å hindre overføring av smitte. De dagene du har påført Wartec, og 24 timer etterpå, bør du ikke bruke latex kondomer. Det er også anbefalt at du fortsetter å bruke kondom en stund etter behandlig, selv etter at dine vorter er grodd. Hvis vortene kommer tilbake bør du kontakte din lege. For kjønnsvorter er det viktig at du bruker Wartec snarere enn andre vortebehandlinger du får kjøpt over disk. Wartec er brennbart og skal derfor ikke komme i kontakt med ild, flamme eller varme, og oppløsningen skal heller ikke utsettes for direkte sollys. Pass på at beholderen er godt lukket når du ikke bruker den. Oppbevar alltid medisiner utilgjengelig for barn og på et kjølig og tørt sted.

Wartec forholdsregler

Wartec bør ikke brukes dersom du er allergisk mot podophyllin. Du bør alltid fortelle legen din om eventuelle allergier du har før du starter en ny behandling. Wartec anbefales for bruk på små områder av vorter. Hvis du har vorter som dekker mer enn 4 kvadrat centimeter, bør du søke behandling hos din lege. Dette er omtrent det samme som en fem kroning.

Wartec interaksjoner

Det er ingen bevis for at Wartec har en kontraindikasjon med andre medisiner. Men du bør ikke ta andre legemidler som inneholder podophyllin samtidig som du bruker Wartec.

Wartec bivirkninger

Noen mennesker kan oppleve bivirkninger ved bruk av Wartec, men de fleste som bruker medisinen vil ikke oppleve noen bivirkninger. Det har blitt rapportert at enkelte opplever irritasjon i området der man har påført medikamentet. Dette kan være smerte, kløe, svie, rødhet eller sår. Det oppstår vanligvis på dag 2 eller 3 av behandlingen hvis det i det hele tatt skjer. Irritasjonen vil i tilfellet være mild. Fortell legen din dersom det behandlete området blør eller er svært smertefullt. Noen menn har rapportert om en betennelse i forhuden eller penishodet fra bruk av Wartec.

Trenger jeg en resept?

Wartec er bare tilgjengelig med en resept fra legen din.

Hvordan kjøpe Wartec

De fleste får Wartec etter en avtale med sin lege eller helseklinikk. Medisinsk personale vil gjøre en vurdering for å se om du har kjønnsvorter. Dersom du har en infeksjon, vil du bli foreskrevet Wartec, eller en egnet alternativ behandling. Når du har en resept kan du hente medisinen fra ditt lokale apotek. Flere nettapoteker lar deg nå bestille og betale på internett. Du kan enten få resept og uthente medisin på ett lokalt apotek eller få et apotek til å sende det hjem til deg. Uansett hvilken metode du velger vil du trenge en resept. Noen nettklinikker tilbyr en konsultasjon gjennom nettet, der en lege vil vurdere din egnethet for behandling.

Du må alltid velge en pålitelig kilde dersom du velger å bestille medisiner fra internett. Godkjente kjedeapoteker har som regel nettbutikker, og disse er de beste stedene å bestille fordi du kan være sikker på at forhandleren er riktig regulert og er klarert for å gi reell medisinering. Du kan komme til å finne forhandlere som kan tilby å selge deg medisiner uten resept og til en lavere pris. Styr unna alle forhandlere som vil selge deg medisiner uten resept. Med medisiner er det svært viktig at du vet at du får et godt produkt. Det er også viktig at legen er klar over medisiner du tar. Med dette i bakhodet er det viktig at du ser etter apotek som er regulert av myndighetene. Se etter apoteker som er regulert av Legemiddelverket.

Sources

medicines.org
nhs.uk
drugs.com
helsenorge.no
patient.info