Valtrex

Valtrex inneholder virkestoffet valaciklovir, som er et antiviralt medikament. Dette medikamentet brukes til å behandle virale infeksjoner, inkludert herpes genitalis. Medisinen kan brukes til å behandle første gangs infeksjoner av herpes simplex-virus, så vel som å forebygge tilbakevendende infeksjoner.

 • Reseptbelagt antiviralt legemiddel
 • Behandler kjønnsherpes, forkjølelsessår og helvetesild
 • Meget effektiv for å behandle, samt forebygge utbrudd

Hva er Valtrex?

Valtrex kan anvendes til å behandle infeksjoner forårsaket av herpes simplex og herpes zoster virus. Helvetesild er forårsaket av herpes zoster virus, mens forkjølelsessår og genital herpes er forårsaket av herpes simplex 1 og herpes simplex 2.

Det er anslått at 70% av voksne vil bli utsatt for herpesviruset i løpet av livet, men de fleste vil beseire viruset takket være deres naturlige forsvar. Dette betyr at de ikke vil oppleve noen symptomer. I 2014 ble det registrert 31,772 tilfeller av genital herpes i England, 20.000 av dem rammet var menn. Herpes simplex 2 påvirker alltid flere kvinner enn menn. Flere genital herpesinfeksjoner oppdages hos unge mennesker enn hos eldre fordi de er mer sannsynlig å ha flere seksualpartnere.

Genital herpes er en seksuelt overførbar infeksjon (SOI) som du kan få ved vaginal eller anal samleie, og oral sex i noen tilfeller. Det er mest vanlig å se symptomer rundt en uke etter eksponering for herpes simplex-virus 2, men dette kan variere.

Det aller første du vil oppleve er et mørkere område på huden på kjønnsorganene eller anus, som etter hvert vil utvikle seg til en eller flere blemmer. Disse vil vanligvis være fulle av lys-farget væske. Du kan også oppleve at det gjør vondt når du tisser. Etter en stund vil disse blemmene sprekke og det vil etterlate rå områder på huden som det vil ta 2-3 uker å helbrede. Det vil mest sannsynligvis ikke bli noen arrdannelse, men herpesviruset vil forbli i kroppen din. De fleste mennesker vil få en tilbakevendende infeksjon noen måneder eller år senere.

Valtrex er merkenavnet for valaciklovir. Du kan bli foreskrevet Valtrex i tilfelle av helvetesild, forkjølelsessår eller genital herpes. Den kan også brukes som en forebyggende medisin for å stoppe tilbakevendende utbrudd av genital herpes. Derimot finnes det ingen kur mot dette viruset, og selv om du bruker denne medisinen vil det ikke forhindre deg fra å smitte andre mennesker.

Valtrex kan brukes til å behandle symptomer på herpes viruset, som er uhelbredelig. Mange utbrudd er små, men de kan variere i alvorlighetsgrad. Den viktigste faktoren som påvirker effekten av Valtrex er hvor raskt du begynner på medisinen etter at du merket det første tegn på symptomer. Det er viktig at du tar medisinen så snart som mulig. Effekten av medisinen blir også større dersom du tar hele behandligsforløpet og ikke glemmer noen av dine doser.

Alaciklovir er lik valaciklovir i behandlingen av genital herpes. Men en behandling med valaciklovir vil bety at du tar færre daglige doser. Dette kan forbedre effektiviteten hos mennesker som er mer sannsynlig å glemme å ta sine tabletter med jevne mellomrom.

Hvordan virker Valtrex?

Valtrex inneholder valaciklovir, som er den aktive ingrediensen i tablettene. Valaciklovir er definert som et pro-medikament, noe som betyr at det er en biologisk aktiv forbindelse som kroppen kan forbrenne for å fremstille et medikament.

Når valaciklovir er inne i kroppen brytes det ned til å bli den aktive ingrediensen aciklovir, som brukes til behandling av herpes virusinfeksjoner. Det virker ved å hindre herpesviruset fra å formere seg, noe som betyr at det ikke kan infisere flere celler i kroppen din. Dette skjer ved at det går inn i de infiserte cellene, hvor det omdannes til å bli en mer aktiv form. Denne aktive aciklovir blokkerer deretter ett viral enzym som kalles DNA-polymerase, fra å jobbe. DNA-polymerase gjør at herpesviruset kan kopiere sin genetiske kode fra RNA til DNA. Dette gjør det for å bli flere og for å fortsette å leve. Aciklovir stopper viruset i å formere seg ved å blokkere funksjonen til DNA-polymerase, og dermed kontrollerer infeksjonen og hjelper kroppen din til å bli frisk.

Valtrex dosering

Dersom det er første gang du har hatt en genital herpesinfeksjon vil du få foreskrevet 1g Valtrex to ganger om dagen i 7-10 dager. For tilbakevendende episoder vil du få foreskrevet 500mg to ganger om dagen i tre dager.

For bruk som en forebyggende medisin vil du få foreskrevet 1g en gang om dagen. Hvis du har 9 eller færre utbrudd per år vil du få en lavere dose på 500 mg en gang per dag. Behandlingen vil vare opp til ett år. Studier har ikke bevist sikkerheten eller effektiviteten av bruk av Valtrex i mer enn tolv måneder. Dosen kan endres hvis du har et svakt immunforsvar, for eksempel hvis du er HIV-positiv.

Hvordan bruke Valtrex?

Pass alltid på at du bruker Valtrex som foreskrevet av legen din. Det er også en god idé å lese pakningsvedlegget som finnes i emballasjen til medisinen.

Det er viktig at du fullfører hele behandlingsforløpet som har blitt foreskrevet av legen din for å maksimere effektiviteten av Valtrex. Selv om symptomene er borte er det viktig at du fortsetter å ta medisinen din. Begynn å ta Valtrex så snart du merker noen symptomer. Dette vil øke effektiviteten av behandlingen. Du kan ta Valtrex tabletter med eller uten mat. Alltid drikk et glass vann med tabletten, og holde deg godt hydrert gjennom hele behandlingsforløpet.

Hvis du glemmer å ta en dose, skal du ta en tablett så snart du innser dette. Dersom den neste dosen allerede nærmer seg, skal du hoppe over den glemte dosen og fortsette med det planlagte behandlingsforløpet. Du må ikke ta dobbel dose under noen omstendigheter.

Mens du har blemmer eller lesjoner er risikoen høyest for overføring av genital herpes. Det er en sjanse for at en seksuell partner kan bli smittet selv om du bruker kondom under sex, også på et tidspunkt når du tar Valtrex tabletter. Det er fornuftig å avstå fra sex når du viser symptomer. Selv i perioder når det er ingen synlige symptomer, er det en sjanse for at du kan overføre smitte av genital herpes til partneren din hvis du har ubeskyttet sex. Det anbefales derfor at du bruker kondom.

Når du har symptomer er det viktig å holde lesjoner tørre og rene. Legen din vil råde deg til å bruke løstsittende klær for å redusere friksjonen. Husk at lesjonene er svært smittsomme og bør ikke få lov til å komme i kontakt med andre mennesker. Ikke ta på lesjoner og deretter gni deg i øynene eller ansiktet.

Som med alle medisiner er det viktig å holde Valtrex unna barn. Oppbevar medisinen din på et kjølig og tørt sted hvor tablettene ikke blir utsatt for direkte sollys.

Valtrex forholdsregler

Før du starter en behandling er det viktig at du sjekker om du er allergisk mot valaciklovir eller noen av de andre ingrediensene som finnes i tablettene. Alltid fortell din lege om eventuelle allergier du lider av.

Alle med nedsatt nyrefunksjon bør være forsiktige med å ta Valtrex. Dette omfatter alle med nyresykdom. Eldre pasienter bør være spesielt forsiktig ettersom nyrefunksjonen avtar med alderen. Det er viktig å drikke mye vann når du tar Valtrex fordi medisinen blir utvist fra kroppen gjennom nyrene. Hvis nyrene ikke fungerer som de skal vil dette kunne føre til at toksisitet kan bygges opp i leveren. Eldre pasienter bør også overvåkes nøye med tanke på effekten dette medikamentet kan ha på humøret. Noen mennesker har rapportert om forvirring og agitasjon. Valtrex bør tas med forsiktighet av alle som lider med leversykdom, eller som har fått en levertransplantasjon.

Dersom du har nedsatt immunsystem bør du også være forsiktig når du tar Valtrex. Dette inkluderer HIV / AIDS-pasienter. Noen mennesker rapporterer om en følelse av svimmelhet etter å ha tatt Valtrex. Det er best å ikke kjøre bil eller betjene maskiner. Du bør også begrense inntaket av alkoholholdige drikker.

Hvis du har planlagt et kirurgisk ingrep skal du fortelle dette til legen din dersom du tar Valtrex. Det er også anbefalt å konsultere legen din før du tar visse vaksiner mens du tar Valtrex.

Valtrex interaksjoner

Alltid fortell legen din om andre medisiner du eventuelt tar, enten de er på resept, reseptfrie eller naturlige. Noen medisiner kan samhandle med andre og ha skadelige effekter på kroppen din. Potensialet skade på nyrene er større dersom du tar andre antivirale midler, antibiotika eller medisiner for tarmsykdommer. Den samme effekten har blitt bemerket hvis du får kjemoterapi, tar medisin for å forhindre avstøtning av transplanterte organer eller injiserbare osteoporose medisiner. Noen smerte og leddgikt medisiner kan også ha en ødeleggende effekt, inkludert Advil, Tylenol og Aleve.

Det er en økt risiko for nyrerelaterte bivirkninger hvis du tar Valtrex samtidig som følgende legemidler: 

 • Aminoglykosid antibiotika som neomycin
 • Ciklosporin
 • Foscarnet
 • Metotreksat
 • Pentamidin
 • Platinum forbindelser som cisplatin
 • Tacrolimus

Nivået av valaciklovir i blodet kan øke hvis du tar følgende legemidler:

 • Cimetidin
 • Mycophenolate
 • Probenecid
 • Tenofovir

Probenecid og cimetidin redusere nyrenes muligheten til å utvise Valtrex fra kroppen. Dette øker nivået av valaciklovir i blodet og øker sannsynligheten for bivirkninger.

Valaciklovir er nært knyttet til aciklovir, en annen vanlig behandling for herpes infeksjoner. Vær forsiktig med å bruke følgende legemidler samtidig som Valtrex fordi de inneholder aciclovir:

 • Cymex ultra
 • Lypsyl forkjølelsessår krem
 • Soothelip
 • Virasorb forkjølelsessår krem
 • Zovirax forkjølelsessår krem
 • Zovirax krem
 • Zovirax øyesalve

Valtrex bivirkninger

Det er en sjanse for at du kan oppleve bivirkninger når du tar Valtrex. De aller fleste milde bivirkninger vil avta i alvorlighetsgrad når kroppen din blir vant til medisineringen. De vanligste bivirkningene er magesmerter, kvalme, hodepine og svimmelhet. Hvis du opplever slike bivirkninger i lang tid, eller de forverres, skal du kontakt lege.

Alvorlige bivirkninger omfatter endringer i mental tilstand eller humør, for eksempel forvirring, agitasjon og hallusinasjoner. Andre inkluderer talevansker, skjelvende bevegelser og tegn på nyre problemer, for eksempel en redusert mengde urin. Kontakt legen din umiddelbart hvis du opplever noen av disse bivirkningene. Lidelsen kan komme med symptomer som ekstrem tretthet, uregelmessig hjerterytme, flere blåmerker eller blødninger i huden enn normalt, feber, mørk urin, magesmerter, synsforstyrrelser, svimmelhet og problemer med å puste. Kontakt legen din umiddelbart hvis du opplever noen av disse bivirkningene.

Det er en liten sjanse for at Valtrex kan føre til en alvorlig forstyrrelse av blodceller, nyrer og andre kroppsdeler. Sannsynligheten er høyere hos  mennesker som har et svakt immunsystem, på grunn av faktorer som HIV-infeksjon, nyretransplantasjon eller benmargstransplantasjon. I sjeldne tilfeller har det også blitt rapportert om en alvorlig allergisk reaksjon på Valtrex. Dette kan inkludere kløe, utslett, svimmelhet og problemer med å puste. Oppsøk lege hvis du opplever noen av disse effektene.

Kjøpe Valtrex – Trenger jeg resept?

Valtrex er et reseptbelagt legemiddel og er bare tilgjengelig med en gyldig resept fra en lege. De fleste får Valtrex etter en avtale med sin lege eller helseklinikk. Medisinsk personale vil vurdere din genital herpesinfeksjon før du får Valtrex eller en alternativ behandling.

Når du har en resept kan du hente medisinen fra ditt lokale apotek. Alternativt kan du kjøpe det på nettet fra en rekke nettapoteker. Du trenger en resept fra legen din for å kunne bestille medisinen gjennom nettet, alternativt kan du bli bedt om å fylle ut et spørreskjema, slik at en nettbasert lege kan vurdere deg og gi deg en resept.

Flere nettapoteker lar deg bestille medisiner på nett. Du kan enten få resept fra ett lokalt apotek eller få dem til å sende det hjem til deg. Se alltid etter et pålitelig nettapotek. Godkjente kjedeapoteker har som regel nettbutikker, og disse er de beste stedene å bestille fordi du kan være sikker på at forhandleren er riktig regulert og har høy kvalitet på medisiner. Du kan komme til å finne forhandlere som kan tilby å selge deg medisiner uten resept og til en lavere pris. Styr unna alle forhandlere som vil selge deg medisiner uten resept. Apoteket du velger å kjøpe fra bør reguleres av Legemiddelverket.

Du må være sikker på at du kan ta Valtrex trygt før du starter en behandling. Medisinen kan forårsake alvorlige bivirkninger hos noen mennesker og det er viktig å få råd av legen din for din egen sikkerhet.  En lege vil være i stand til å gi råd dersom du tilhører en gruppe mennesker som ikke bør ta Valtrex, eller om du tar medisiner som kan samhandle med Valtrex.

Kilder

helsenorge.no
drugs.com
webmd.com
everydayhealth.com
gsksource.com
medicines.org
patient.info