Zovirax (Aciklovir)

Zovirax (aciclovir) er et antiviralt legemiddel som brukes for å behandle herpes virusinfeksjoner, inkludert herpes genitalis (kjønnsherpes). Den brukes til å behandle herpes simplex og herpes zoster-infeksjoner, så vel som å forebygge tilbakefall av disse infeksjonene.

 • Reseptbelagt
 • Gis vanligvis i tablettform
 • Behandler og forebygger tilbakefall

Hva er Zovirax (Aciclovir)?

Herpes simplex virus er utrolig vanlig, og man mener at rundt 70% av seksuelt aktive voksne vil bli påvirket av herpes virus i løpet av livet. Mange mennesker overmanner viruset takket være sitt eget naturlige forsvar og kan gå hele livet uten å vite at man har hatt viruset. Det finnes flere typer herpes virus. Her vil vi fokusere på herpes simplex 2, som er det viruset som forårsaker genital herpes. Likevel er det verdt å vite at herpes simplex 1 er ansvarlig for å forårsake munnsår.

Genital herpes er er seksuelt overførbar infeksjon  som du kan få fra vaginal eller anal samleie, og noen ganger gjennom oralsex. Hovedsymptomet er smertefulle blemmer, som vanligvis vises ca en uke etter eksponering for viruset. Først av alt kan du merke en mørk flekk på kjønnsorganene eller anus, som deretter blir til en eller flere blemmer. Disse vil trolig bli fylt med en lys væske, og du kan oppleve at det gjør vondt når du tisser. Når blemmene sprekker vil de etterlate seg et åpent område som vil leges i løpet av to eller tre uker. Det vil mest sannsynlig ikke bli noe arr, men herpes viruset forblir i kroppen din, og du kan oppleve et tilbakefall etter noen måneder eller år.

I 2014 var det 31,772 tilfeller av genital herpes i England, 20.000 av dem rammet kvinner og 12.000 rammet menn. Infeksjonen rammer oftere kvinner enn menn. Det er mer sannsynlig for unge mennesker å få genital herpes fordi man oftere har flere seksualpartnere.

Som en virusinfeksjon er den uhelbredelig, men medisiner kan brukes til å behandle symptomer. Infeksjonene variere i alvorlighetsgrad, og de fleste er ganske små. Antivirale legemidler kan behandle herpes utbrudd. En slik antiviral medisin er Zovirax (Aciclovir). Aciclovir selges under merkenavnet Zovirax, som er tilgjengelig i både tabletter og suspensjon, men medisinen er også tilgjengelig som en generisk medisin. Dette betyr at den ikke har noen merkenavn. Aciclovir brukes til å behandle en rekke sykdommer, blant annet vannkopper, helvetesild og herpes simplex-infeksjoner som munnsår og genital herpes. Det er en antiviral behandling som virker mot herpes simplex og herpes zoster virus.

Hvordan virker aciclovir?

Aciclovir hindrer herpes viruset fra å formere seg ved å stoppe dem fra å infisere flere celler. Når medisinen er i kroppen din vil den gå inn i celler som er infisert med herpes viruset, hvor det omdannes til en mer aktiv form. Det aktive virkestoffet aciclovir stopper deretter en viral enzym kalt DNA-polymerase fra å virke. Herpesviruset er avhengig av DNA-polymerase for å kopiere dens genetiske kode fra RNA til DNA. Når denne handlingen er blokkert vil ikke viruset lenger kunne formere seg og overleve. Ved å stoppe multiplikasjon, kontrollerer aciclovir både infeksjonen og hjelper immunsystem ditt til å bekjempe den.

Hvor effektiv er Zovirax?

Behandlingen er mer effektivt dersom du starter kort tid etter at du oppdager et utbrudd. Effektiviteten av aciclovir avhenger også av hvor ille symptomene dine er.  Hvis du klarer å påvise infeksjonen før sårene bryte ut, kan aciclovir hindre dem fra å utvikle seg. Dersom du allerede har fått sår vil aciclovir stoppe formeringen av flere sår. Varigheten av et utbrudd vil variere fra tilfelle til tilfelle. Hos noen vil det vare i noen dager, mens det kan vare i flere uker hos andre. Aciclovir er en av tre vanlige behandlinger for genital herpes. Famciclovir og valaciclovir er også ofte foreskrevet. Aciclovir og valaciclovir blir fremfor famciclovir vanligvis brukt til å behandle førstegangs infeksjoner. Alle tre medisinene har vist seg å være like effektive i behandling av tilbakevendende infeksjoner. En behandling med aciclovir innebærer å ta flere daglige doser enn ved bruk av de to andre medisinene. Derimot er dette medikamentet bevist å virke og det har også vært på markedet lengst av de tre alternativene.

Zovirax doseringer

Doseringen vil variere avhengig av hvilken type infeksjon man behandler. For å kvitte seg med genital herpes vil du bli foreskrevet Zovirax (aciclovir) tabletter. Din lege vil anbefale forskjellige doseringer avhengig av om det er første gang du har blitt smittet eller om det er en gjentakelse av infeksjonen. Dersom det er første gang du har hatt en genital herpesinfeksjon, vil du sannsynligvis bli foreskrevet 200 mg tabletter som skal tas 5 ganger per dag i 10 dager, fordelt over hver 4. time. I USA anbefaler Centers for Disease Control and Prevention (CDC) enten 400 mg 3 ganger per dag eller 200 mg 5 ganger per dag i 7 til 10 dager. For tilbakevendende episoder vil du få foreskrevet 200 mg 5 ganger per dag i 5 dager. CDC anbefaler 300 mg tre ganger per dag i 5 dager, 800 mg to ganger daglig i 5 dager eller 800 mg 3 ganger daglig i 2 dager. For dem som har hatt mer enn seks utbrudd av genital herpes på ett år, eller får alvorlige symptomer, kan det anbefales å ta to 400 mg tabletter av aciclovir per dag i 6-12 måneder. Dette kan hjelpe deg med å avverge ytterligere utbrudd. 800 mg tablettene er kun anbefalt for personer som ikke er i risikosonen for å utvikle bivirkninger. Disse kan være gunstig for dem som ønsker å få sin behandling over raskt. Men på grunn av intensiteten av behandlingen foretrekker de aller fleste 200 mg tabletter.

Disse dosene kan endre seg dersom du av en eller annen grunn lider av immunsvikt, for eksempel av HIV / AIDS-smitte eller kjemoterapi. Det er viktig å rådføre seg med legen sin for å få riktig dosering.

Hvordan bruke Zovirax?

Du bør alltid ta aciclovir nøyaktig som foreskrevet av legen din. Les pakningsvedlegget som følger med medisinen før du starter behandlingen. Oppbevar aciclovir medisiner på et kjølig og tørt sted vekk fra direkte sollys. Pass på at medisiner blir oppbevart utilgjengelig for barn. Det er viktig å fullføre hele løpet av behandlingen og ta medisinen med jevne mellomrom som foreskrevet av legen din. Du må ikke slutte å ta medisinen før du er ferdig på behandlingen selv om symptomene er borte. Drikk rikelig med vann under behandlingen. Dette vil sikre at nyrene dine fungerer godt. Aciclovir som blir solgt under merkenavnet Zovirax er oppløsbare tabletter som kan legges i et glass vann dersom du har problemer med å svelge tabletter. Aciclovir tabletter administreres oralt, men det finnes også aktuelle kremer som du kan bruke på berørte områder. Hvis du tar tablettene kan du ta dem enten før eller etter mat. Hvis du glemmer å ta en dose skal du ta den så snart du husker det. Ta dine doser med jevnt mellomrom og ta riktig mengde dose per dag. Det er viktig at du ikke tar dobbelt dose dersom du har glemt å ta en tablett. Produsentene av aciclovir har ikke gitt noen konkret veiledning når det gjelder inntak av alkohol mens man tar medisinen. Derimot finnes det noen rapporter om at enkelte bivirkninger øker ved å drikke alkohol, inkludert hallusinasjoner, forvirring og døsighet. Som et resultat er det anbefalt at man regulerer inntaket av alkohol under behandlingen. Prøv å unngå direkte sollys mens du tar aciclovir. Dette er fordi medisinen kan gjøre deg mer følsom for sollys enn du normalt ville være.

Dersom du har blemmer eller sår forårsaket av genital herpes, er du i størst risiko for overføring av smitte. Smitte kan fortsatt bli overført selv om du bruker kondom, og du er på medisiner. Som et resultat bør du avstå fra å ha sex når du viser symptomer på genital herpes. Disse lesjonene er svært smittsomme, og du bør unngå å komme i direkte kontakt med andre mennesker. Ikke ta på lesjoner og deretter gni deg i øynene eller ansiktet.

Selv når symptomene er borte, er overføring av viruset mulig hvis du har ubeskyttet sex. Av denne grunn er det best å bruke kondom for å redusere sannsynligheten for overføring.Når du har symptomer bør du holde lesjoner rene og tørre. Det kan være lurt å bruke løse klær for å hindre at undertøy irriterer de infiserte områdene.

Aciclovir forholdsregler

Ikke ta aciclovir dersom du er allergisk mot dette virkestoffet eller noen av de andre ingrediensene som finnes i tablettene du har fått foreskrevet. Du bør alltid fortelle legen din om eventuelle allergier du måtte ha før du tar noen nye medisiner. Den viktigste forholdsregel for å ta aciclovir er nyrefunksjon. Det er ikke anbefalt at du tar denne medisinen dersom du har noen problemer med nyrene. Av samme grunn er ikke aciclovir anbefalt for bruk av eldre mennesker som kan ha redusert nyrefunksjon på grunn av alder. Eldre pasienter vil bli anbefalt en redusert dose. Dersom du bruker andre nefrotoksiske legemidler har du en økt risiko for å få nyreproblemer hvis du tar aciclovir. Siden aciclovir blir utvist fra kroppen via nyrene, er det viktig å holde seg hydrert gjennom behandlingen. Hvis du ikke drikker nok vann kan du få nyretoksisitet. Alle som lider av immunsvikt, for eksempel de med HIV/AIDS, bør være forsiktig med å ta aciclovir langsiktig eller ved flere anledninger. Dette kan resultere i at stammer av viruset ikke responderer på behandling.

Zovirax interaksjoner

Før du begynner å ta Zovirax bør du fortelle legen din om andre medisiner du eventuelt tar. Noen stoffer forstyrre hverandre og kan føre til bivirkninger eller nedsatt funksjon.  Hvis du tar ciklosporin eller tacrolimus, vil det være en økt risiko for nyrerelaterte bivirkninger med aciclovir. Personer som tar cimetidin, mykofenolatmofetil eller probenecid bør være oppmerksomme på at disse stoffene vil gjør at nyrene fjerner aciclovir fra kroppen din saktere enn vanlig. Vanligvis er det ikke nødvendig å justere dosen. Andre interaksjoner inkluderer zidovudin, som brukes til behandling av HIV, og teofyllin, som er foreskrevet for astma og andre pusteproblemer. Du bør også være forsiktig med følgende medisiner, som også inneholder aciclovir:

 • Cymex ultra
 • Lypsyl forkjølelsessår krem
 • Soothelip
 • Virasorb forkjølelsessår krem
 • Zovirax forkjølelsessår krem
 • Zovirax krem
 • Zovirax øyesalve

Aciclovir bivirkninger

Som med alle medisiner er det en sjanse for at du kan oppleve bivirkninger når du tar Zovirax. De fleste milde bivirkninger vil forsvinne ettersom kroppen din blir vant til den nye medisinen. Noen av de vanligste bivirkningene er kvalme og magesmerter. Det er best å unngå fet, krydret mat når du tar aciclovir, for å gi magen din den beste muligheten til å fungere som normalt. Noen mennesker rapporterer også om et kløende utslett. Det vil vanligvis forsvinne av seg selv, men hvis du er bekymret for det kan du snakke med legen din. Feber og hodepine er også rapportert. Spør på apoteket etter en passende medisinering. Noen rapporterer om større følsomhet for sollys når man tar aciclovir.

Dersom du opplever å få diaré er det ekstra viktig at du drikke mye vann for å erstatte væsken du taper. Noen mennesker kan også oppleve svimmelhelt eller trøtthet. Det er da viktig å ikke kjøre bil eller bruke maskiner før du føler deg normal igjen. Mindre vanlige bivirkninger inkluderer kortpustethet og endringer i funksjon av leveren. I sjeldne bivirkninger som har blitt rapportert, er en allergisk reaksjon der man opplever hevelse i tunge, lepper og hals eller mulige anafylaksi.

I svært sjeldne tilfeller er følgende bivirkninger observert:

 • Et lavere antall hvite blodceller (leukopeni), røde blodceller (anemi) eller blodplater (trombocytopeni) i blodet ditt
 • Forvirring
 • Agitasjon
 • Tremor
 • Skjelvende bevegelser og problemer med å gå (ataksi)
 • Taleproblemer
 • Kramper
 • Søvnighet
 • Hallusinasjoner
 • Psykotiske symptomer
 • Gulfarging av huden og det hvite i øynene (gulsott)
 • Betennelse i leveren (hepatitt)
 • Nyresmerter
 • Nyresvikt

Trenger jeg en resept?

Du trenger en resept for å ta aciclovir.

Hvordan kjøpe Zovirax?

Det er mest vanlig å få aciclovir etter ett besøk hos fastlegen eller den lokale helsestasjonen. Der vil man bli utredet for å se om det er genital herpesinfeksjon man har. I så fall vil man få foreskrevet aciclovir eller en lignende alternativ behandling. Du kan få tak i dine medisiner på ditt lokalt apotek, eller du kan velge å kjøpe på nettet. Nettforhandlere krever resept, eller du kan velge å fylle ut et spørreskjema, slik at en i det medisinske personalet kan sjekke om du er smittet. Noen nettklinikker vil kreve eller tillate deg å sende inn et bilde av det berørte området for å fremlegge bevis for smitte. Det finnes nå enkelte nettapotek i Norge som lar deg bestille medisin på nett og sender medisinen til deg.

Det er viktig at du velger en pålitelig kilde hvis du ønsker å bestille medisiner på internett. Bruk alltid et apotek du kjenner godt fra ditt eget land. Norge er godt regulert, og dersom du går til et apotek i Norge, skal medisinen være trygg å bruke. På denne måten vil du vite at virksomheten er regulert og vil sende riktig medisinering. Hvis du oppdager andre forhandlere som tilbyr lavere priser eller prøver å selge uten resept, kan du være sikker på at dette er ulovlige forhandlere, og medisinen ikke nødvendigvis er trygg å bruke. Med noe så viktig som din egen helse er det best å være sikker på at man får riktige medisiner i stedet for å få en lavere pris. Et annet hensyn er at kjøper man uten resept betyr det at legen din ikke vil vite at du tar medisiner, og vil ikke være i stand til å gi råd om mulige bivirkninger eller interaksjoner. Se etter apotek som er regulert av Legemiddelverket.

Kilder

helsenorge.no
patient.info
medicines.org