Overvekt, Fedme og Vekttap

Overvekt og fedme er en tilstand som har blitt et stort helseproblem i hele verden de siste årene. Antall personer som regnes som overvektige har økt med mer enn dobbelt siden 1980.

Det er mange grunner til at folk blir overvektige, inkludert dårlig kosthold, mangel på mosjon og visse medisinske tilstander. I hvert av disse tilfeller viser resultatet det samme, nemlig mye overskuddsfett, særlig rundt magen, noe som kan gi alvorlig helserisiko.

Barnevekststudien (8-9 åringer) er en del av overvåkningsprogrammet WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), Gjennomsnittlig andel med overvekt (inkludert fedme) i 2015 var 13,3 prosent blant gutter og 16,7 prosent blant jenter. De norske undersøkelsene viser at omtrent hver femte nordmann i alderen 30 år og eldre har fedme, og at andelen er om lag 20 prosent både blant kvinner og menn. Undersøkelsene viser også at økningen i forekomst av fedme blant 40-45 åringer i en 20-årsperiode fra 1984, har vært 7 prosent blant kvinner (fra 9 til 16 prosent) og om lag 10 prosent blant menn (fra 8 prosent til 18,5 prosent)

Hva er kategorisert som fedme?

Den mest brukte måten å finne ut om du er overvektig er å måle din kroppsmasseindeks (KMI eller BMI). Denne måten brukes for å se om vekten din er sunn for en person med din høyde.

Med noen få unntak, er disse BMI målingene tatt for å bety følgende:

  • 18,5 til 24,9 er en normal sunn vekt
  • 25 til 29,9 er overvektig
  • 30 til 34,9 er fedme grad 1
  • 35 til 39,9 er fedme grad 2
  • 40 og oppover er fedme grad 3

Det er imidlertid viktig å merke seg at disse tallene ikke kan brukes som en definitiv diagnose. Mennesker med mye muskelfibre kan ha en høyere BMI uten å ha noe overflødig fett. Samtidig ser vi at bruken av BMI har blitt en referanse for fedme på grunn av sin enkle anvendelse.

En annen måling er omkretsen av midjen din. Hos en mann sier man at dersom din midje måler mer enn 94 cm, er det mer sannsynlig at du vil utvikle helseproblemer knyttet til fedme. Midjemål er blitt knyttet til impotens, og for å reversere eller unngå impotens kan det være lurt å miste noen cm rundt midjen.

Denne klassifiseringen kan variere avhengig av din etniske gruppe. Retningslinjene ovenfor har blitt laget med tanke på hvite kaukasiske mennesker, men BMI målingene for fedme kan være lavere for enkelte etniske grupper.

Hva er min BMI?

Du kan regne ut din BMI ved å bruke kalkulatoren nedenfor:

Hvilke behandlinger finnes for å gå ned i vekt?

Dersom du har kommet til den erkjennelse at det er på tide å ta affære, finnes det en rekke behandlinger tilgjengelig for å hjelpe deg med å bli kvitt noen kilo. Den første og mest effektive, er en kombinasjon av kosthold og mosjon. Mens disse type livsstilsendringer kan virke vanskelig å forestille seg er de helt klart de mest effektiv for å hjelpe deg med å gå ned i vekt. Det kan være lurt å be fastlegen din om hjelp. Han eller hun vil kunne hjelpe deg med å sette opp en kalorifattig diett plan som er utformet kun for deg og for å dekke alle dine ernæringsmessige behov, samtidig som kaloriinntaket er lavt. Det er viktig å begrense inntaket av matvarer som inneholder mye fett og sukker og samtidig øke mengden av frukt og grønnsaker.

Den andre posten for å oppnå et vekttap er mosjon og trening. Mange voksne lever i dag en stillesittende livsstil på grunn av sine jobber. Men det er altavgjørende å få seg litt mosjon hver eneste dag dersom du er klar for å gå ned i vekt. Det er ingen som anbefaler deg å starte med å trene til et maraton. Faktisk er små endringer mer effektive fordi de er mer sannsynlig å vare. Med det i tankene er det best å begynne med en aktivitet som å gå eller jogge i 2,5-5 timer per uke.

Om kosthold og trening ikke hjelper deg med å gå ned i vekt, kan du få foreskrevet en medisin som inneholder den aktive ingrediensen orlistat. Når denne medisinen blir tatt på riktig måte hjelper den med å begrense mengden fett kroppen absorberer fra mat.

Enhver som tar en titt på nettet for å finne ut hvordan man kan gå ned i vekt vil bli konfrontert med dietter og mirakel kosttilskudd.  Disse diettene kan oppmuntre til raskt vekttap, men mange vil i det lange løpet føre til vektøkning fordi de ikke praktiserer bærekraftige sunne matvaner. Det finnes nok av slankepiller på markedet som lover å hjelpe deg med å miste noen kilo, men kliniske studier har vist at det kun er orlistat som har vist seg å være trygg og faktisk virke i forhold til vekttap.

Orlistat er anbefalt av leger og er tilgjengelig både reseptfritt og på resept under merkenavnene Alli og Xenical. Denne medisinen virker ved å hindre at en tredjedel av fettet som finnes i maten du spiser blir absorbert inn i kroppen din. Det aller beste er å bruke Alli og Xenical i forbindelse med en sunnere diett og mosjon.

Ytterligere vekttap støtte og tjenester

En annen populær behandling av vekttap er såkalte vekttap grupper. Disse vil tilby deg motivasjon til å holde deg innenfor dine mål. På et mer personlig nivå, er det viktig å unngå situasjoner der du kan bli fristet til å spise for mye. Samtidig bør du prøve å spise sakte fordi det tar kroppen din ca tjue minutter å innse at den er mett. Fastlegen din kan også anbefale deg å bli med på et treningsprogram som gir deg en rekke treningsøkter med en kvalifisert trener fra et lokalt helsestudio.

I ekstreme tilfeller vil noen pasienter bli anbefalt vekttap kirurgi (bariatrisk kirurgi). Dette er vanligvis en siste utvei og brukes kun i ekstreme tilfeller. Det finnes en rekke kriterier som må være oppfylt dersom du skal få tilbud om vekttap kirurgi. En av dem er at alle ikke-kliniske tiltak har vært forsøkt uten resultater.

Hvor lang tid kommer det til å ta meg å gå ned i vekt

Det finnes ingen fast regel på det å gå ned i vekt fordi alle mennesker er forskjellige. Men medisinske eksperter anslår at for å miste 0,5 kg til 1 kg per uke, må du kutte 600 kalorier fra ditt daglige inntak. Dette er generelt akseptert som et sunt vekttap.

For å gjøre dette til en realitet, må du holde deg til et sunt kosthold. Det betyr å kutte helt ut fastfood, bearbeidet mat, alkohol og sukkerholdige drikker og isteden spiser mer frukt og grønnsaker og generelt sunnere måltider. Forutsatt at du klarer å holde deg til din diett og mosjon anbefalt av fastlegen din, vil du kunne se resultater innen en uke.

Hvordan miste vekt uten å få lyst på dårlig mat

Nøkkelen til å opprettholde dine livsstilsendringer er å gjøre dem gradvis. I stedet for å bli med på kjappe dietter som kutter ut alle dine vanlige matvaner i favør av tunge restriksjoner, er det bedre å kutte ned sakte, men sikkert.

Snarere enn å endre kostholdet fra en dag til den neste, er det bedre å redusere ditt inntak av fett- og sukkerholdige matvarer. Ditt første steg kan være å tenke på ditt neste mellommåltid og erstatte det med et sunt alternativ. Erstatt en kjeks med litt frukt eller en liten salat, og fortsette å gjøre dette for å danne din første sunne spisevane. I dag er det vanlig å drikke mye sukkerholdige drikker. Dersom du vil gå ned i vekt er det vitig å redusere inntaket av dette. Prøv å bytte dem ut med vann.

Ideen om å danne nye vaner er utrolig viktig for vekttap. Dersom du for  eksempel vanligvis går bort til salgsautomaten på ettermiddagen for å kjøpe deg en sjokolade, kan du begynne å ta deg en fem minutters spasertur i stedet. Ikke bare vil dette kutte sukker fra kostholdet ditt det vil gjøre at du får litt mosjon i tillegg.

På lang sikt er det aller viktigste du kan gjøre for å gi deg selv den beste muligheten til fremgang, å endre visse betingelser i ditt hjem. Gjør et poeng av å kaste ut den usunne maten og de frosne måltidene og erstatte dem med sunne alternativer. Ved å redusere potensiell kilde til fristelse og erstatte dem med sunn mat, har du mye større sjanse for å lykkes.

Som det gamle ordtaket sier: “Godt forarbeid gir godt resultat”  Gjør ting så enkelt og praktisk som du kan, og det er mer sannsynlig at du klarer å holde seg til den nye, sunnere livsstilen. Tross alt, hvis skapene er fylt med smakfulle og sunne godbiter, er det ingen unnskyldning for å bestille en kebab til middag.

Når vil jeg begynne å føle fordelene med vekttap?

Sannheten er at vekttap tar tid og er et stort engasjement. Det er umulig å gå ned i vekt over natten, og det er viktig å være skeptisk til såkalte mirakelmedisiner og kjappe dietter.

Ved å sette realistiske mål vil du føle fordelene ved vekttap raskere enn hvis du har for mål å miste 10 kg på en uke. Din fastlege og personlige trener vil bidra til å gi psykologisk støtte designet for å holde deg på veien til en sunnere livsstil. Hvis du følger din nye diett og mosjonsplan vil du begynne å føle deg sunnere fort. Mens det vil ta rundt en uke å se at vekten din forandres, vil endorfiner frigjøres etter trening og dette gjør at du føler deg bedre enn før.

I tillegg vil du også føle deg mer sunn mentalt etter å ha tatt beslutningen om å forbedre livskvaliteten din!

Virkningene av overvekt og fedme

Fedme kan ha en ødeleggende effekt på ditt dagligliv, samtidig som det øker risikoen for å utvikle alvorlige helseproblemer.

De som er alvorlig overvektige kan oppleve at de lider et svært lavt energinivå og føler seg andpusten og har problemer med å bevege seg rundt. På slutten av dagen kan de klage over leddsmerter og ryggsmerter og deres familiemedlemmer kan legge merke til økt mengde snorking. Fedme er også knyttet til psykiske problemer som for eksempel lav selvtillit og en følelse av isolasjon. På sitt verste, kan fedme påvirke relasjoner med familie og venner, samt en økt risiko for å utvikle depresjon.

Selv om disse hverdagslige effekter kan høres ille nok ut, er det en rekke alvorlige helseproblemer som er knyttet til overvekt. Blant de mest alvorlige er type 2 diabetes, leversykdom og nyresykdom. Fedme øker også risikoen for høyt blodtrykk, høyt kolesterol og aterosklerose, som kan være en forløper for koronar hjertesykdom og slag. Tilstanden kan også føre til ulike typer kreft, inkludert tarmkreft.

Det er også en høyere risiko for å utvikle gallestein, slitasjegikt og søvnapné. De som prøver å få barn kan bli sjokkert over å høre at fedme kan redusere fruktbarheten. Overvektige menn har dårligere sædkvalitet enn menn med en sunn vekt. Hos menn kan fedme redusere fertiliteten ved å redusere testosteronnivået og øker risikoen for impotens. Menn over 40 med 94 cm-pluss-midje er nesten dobbelt så høy sannsynlighet for å lide av impotens enn menn med et smalere livviddemål, ifølge forskning ved Tufts University i Boston.

Selv om du ikke mener at du selv lider av noen av disse forholdene, er det viktig å merke seg at overvekt kan redusere forventet levealder med så mye som 10 år i de mest alvorlige tilfellene. Forskning tyder på at fedme er en medvirkende faktor i mer enn 1 av 13 dødsfall i Europa.

Hvordan få behandling for overvekt?

Det første skrittet for å bekjempe fedme er å gjøre en avtale med fastlegen din. Han eller hun vil kunne gi deg råd om hvordan du best kan fortsette. Fastlegen vil stille noen spørsmål om dine livsstils valg, og eventuelle andre faktorer som kan være årsaken til fedme. Dette kan omfatte medisiner du tar, eventueller medisinske tilstander du har eller familie historie med fedme. Det neste de vil gjøre er å snakke om dine følelser mot det å være overvektig for å se om du lider av depresjon, og vurdere din motivasjon for å miste vekt. Alle disse faktorene vil bidra til en behandlingsplan.

Fastlegen vil så gjøre en rekke tester som å ta ditt blodtrykk, blodsukker og måle din livvidde. Når all relevant informasjon er samlet inn, vil legen kunne utarbeide en behandlingsplan. Du kan bli henvist til en lokal vekttap gruppe eller fysioterapienhet for å følge opp på din første kontakt med fastlegen din. Ditt medisinske team er utrolig viktig for å lykkes med vekttap programmet, og du bør holde kontakten med dem ofte for å maksimere sjansene for å gå ned i vekt.

Det reseptfrie medikamentet Alli, kan fås over disken, og er klinisk bevist å bekjempe fedme. Den reseptbelagte varianten Xenical inneholder tre ganger så mye den aktive ingrediensen, Orlistat, og er derfor også en mer effektiv behandling av overvekt. Xenical foreskrives kun til personer som har en BMI på over 27, og 25 dersom du har brukt Xenical før. Ingen personer med en BMI på under 25 bør bruke Xenical eller Alli for å gå ned i vekt.

Kilder

helsenorge.no: behandling av overvekt
helsenorge.no: overvekt og fedme