Xenical (Orlistat)

Xenical er et medikament som brukes til å hjelpe folk med å gå ned i vekt og redusere overvekt, eller for å hindre dem i å gjenvinne vekt de allerede har tapt. Medikamentet fungerer ved å blokkere noe av fettet du spiser fra å bli absorbert når du spiser.

  • Passer kun for voksne
  • Reseptbelagt medisin
  • Oppmuntrer til vekttap i forbindelse med et sunt kosthold
  • Gjør at kroppen din tar opp opptil 1/3 mindre fett fra mat

Hva er Xenical?

Alle som har en kroppsmasseindeks (BMI) på over 30 regnes som overvektige. Xenical hjelper deg til å gå ned i vekt og med å holde vekten nede.

På denne måten brukes Xenical til å redusere helserisikoen forbundet med fedme. Dette inkluderer diabetes, hjertesykdom, høyt blodtrykk og en kortere levealder. En behandling med Xenical oppfordrer til vekttap som reduserer fedme og reduserer risikoen for å utvikle livstruende tilstander som vil påvirke din livskvalitet. I tillegg til en behandling med Xenical må du også være motivert til å gå ned i vekt, følge en ny diett, samt gjennomføre daglig mosjon. Klarer du dette er fordelene fantastiske.

Fra hverdagslige aktiviteter som å gå i trapper, til spesielle øyeblikk som å spille fotball med barnebarn for første gang, kan Xenical hjelpe deg med å leve livet til det fulle. Med engasjement og motivasjon kan du se store forbedringer i din fysiske form og din fremtidige helse. Den beste tiden til å gjøre en forandring er akkurat nå.

Hver kapsel av Xenical inneholder 120 mg av den aktive ingrediensen orlistat. Kapslene er turkis i farge og leveres enten i glassflasker eller blisterpakninger.

Hvordan virker Xenical?

Xenical hjelper deg med å miste vekt ved å blokkere en tredjedel av fettet du spiser fra å bli absorbert av kroppen når du spiser. Fett må brytes ned i håndterbare biter for at kroppen vår skal klare å absorbere det.

Xenical festes til enzymer i fordøyelsessystemet (kjent som lipaser) og blokkerer dem fra å bryte ned fett. Ettersom dette fettet ikke er fordøyd kan det ikke bli absorbert og det vil derfor forlate kroppen din.

Mens Xenical kan blokkere opptaket av fett kan det ikke gjøre noe med inntaket av kalorier fra sukker eller andre matgrupper. Som et resultat er det viktig at du fortsetter å passe på hva du spiser selv når du tar Xenical.

Hvordan ta Xenical

Det er viktig å merke seg at en hvilken som helst vekttapsmedikament, inkludert Xenical, er konstruert for å brukes i forbindelse med livsstilsendringer. Det første trinnet er å få en time hos din fastlege som vil se på din helse og identifisere de underliggende årsakene til fedme. Dersom din lege kan fastslå at det finnes noen forhold som bidrar til vekten din, vil nødvendige tiltak bli tatt. Deretter vil din lege utarbeide en realistisk vekttapsplan med oppnåelige mål.

Pass på utløpsdatoen på Xenical pakningen og ikke fortsett å ta tablettene dersom datoen er passert. Oppbevar kapslene i et kjølig og tørt sted vekk fra direkte sollys.

Dosering

Du bør ta en 120 mg kapsel Xenical tre ganger om dagen, innen en time før du planlegger et måltid som inneholder fett. Alltid ta medisiner med et glass vann.

Glemt en dose

Skulle du glemme å ta en Xenical tablett, kan du ta den så snart du husker det, så sant dette er innen en time siden du sist spiste. Du skal ikke ta en dobbel dose med neste måltid.

Kosthold og mosjonsplan

Kosthold og mosjon er like viktig for et vekttap som Xenical. Overgangen til en sunnere livsstil bør begynne før du begynner på behandlingen. På denne måten kan du forberede deg til å få mest mulig ut av din investering i Xenical.

Noe av det første din lege vil gjøre er å anbefale deg til å starte en matdagbok der du skriver ned alt du spiser og drikker i en uke. Ikke bare vil dette gi deg en følelse av å ha kontroll på hvor mye du får i deg, men det vil også tillate legen din å identifisere små endringer som kan gjøre en stor forskjell. Det finnes blant annet applikasjoner på din smarttelefon hvor du kan oppføre kaloriinntak og mosjonering, som regner ut hvor mange kalorier som er spist og drukket i løpet av en dag, samt hvor mange som er forbrent ved trening. Myfitnesspal er et eksempel på et nettsted/app hvor du kan oppføre en slik dagbok.

Xenical vil kun fungere dersom du kontrollerer kostholdet ditt nøye. Ifølge Royal Pharmaceutical Society of Great Britain bør ikke fett utgjøre mer enn 30% av ditt daglige kaloriinntak for best mulig resultat. For deg som holder deg til 2000 kalorier per dag, betyr dette mindre enn 67g fett. Dette betyr at du er nødt til å holde et øye med hva du spiser. Start med å lese nøye på den ernæringsmessige informasjonen som vises på innpakningen av matvarer. Xenical er mest effektiv dersom du unngår å spise mellommåltider som inneholder fett.

I tillegg til ditt kosthold er trening og mosjon viktig. Din lege vil anbefale deg å starte en treningsdagbok der du skriver ned alt du gjør av aktiviteter i en uke. En skritteller vil hjelpe deg med å få et nøyaktig bilde over hvor mye aktivitet du gjør i løpet av en vanlig dag. Dersom din lege ser at du trenger å være i mer aktivitet enn det du er i dag, vil legen din foreslå hvordan og når du kan inkludere dette i livet ditt.

Det finnes en rekke programmer som tilbys på nett, fra standard vekttapsplaner til en 12-ukers treningsplan. Ta kontakt med din fastlege for å finne ut hvilken som passer best til dine behov og mål før du begynner å ta Xenical.

Du vil få tett oppfølging og støtte fra din lege gjennom regelmessige konsultasjoner, og dersom du er interessert kan du også bli med i en lokal vekttapgruppe. Når du har bestemt deg for en vekttap plan, er det viktig å huske på å ta Xenical nøyaktig som foreskrevet av legen din. Medisinen blir vanligvis tatt 3 ganger om dagen, enten med hvert måltid eller opptil en time før eller etter å ha spist. Dersom du ikke spiser, eller du spiser et måltid som ikke inneholder noe fett, skal du ikke ta Xenical med dette måltidet.

Kan jeg få Xenical (orlistat) uten resept?

Det er mulig å kjøpe orlistat medisiner over disk uten resept fra din lege. Det er solgt under merkenavnet Alli og kommer i en lavere dose enn Xenical.

Men medisinske eksperter anbefaler sterkt at du oppsøker din lege for å diskutere en helhetlig vekttap plan. Det er også viktig å tenke på at å kjøpe orlistat medisiner over disk betyr at din lege ikke får en sjanse til å diagnostisere årsaken til din fedme, og heller ikke får en sjanse til å råde deg til en diett- og mosjonsplan.

For å få kjøpe Xenical med full styrke trenger du en resept.

Xenical bivirkninger

De aller fleste som tar Xenical vil ikke oppleve noen bivirkninger. Dersom du skulle føle noen form for ubehag under behandlingen er det viktig at du forteller din fastlege om dette.

De vanligste bivirkningene fra Xenical innebærer forstyrrelser i fordøyelsessystemet. Dette er helt logisk ettersom medisinen virker på akkurat dette området av kroppen din. Bivirkninger som påvirker fordøyelsessystemet er oftest rapportert i begynnelsen av behandlingen, eller etter å ha spist et måltid som inneholder mye fett. De kan reduseres dersom man holder seg til et sunt kosthold. Blant de vanligste bivirkningene er hodepine og smerter i magen, samt luft i magen, flytende og generelt dårlig avføring, samt et økt behov for å gå på toalettet. Du kan også oppleve at du synes det er vanskeligere å kontrollere behovet for å tømme deg. De med type-2 diabetes har også rapportert lavt blodsukkernivå.

Mindre vanlige bivirkninger er smerter i nyrene, bløt avføring og inkontinens. Andre bivirkninger er lavt energinivå, uregelmessig menstruasjon og tann eller tannkjøtt problemer. Personer med type-2 diabetes har rapportert om oppblåsthet.

Andre bivirkninger er en allergisk reaksjon som kan føre til utslett, kløe, kvalme, oppkast og pustevansker er rapportert svært sjelden. Enkelte har også opplevd å få dårlig hud med blemmer.

Andre har rapportert om divertikulose som er en betennelse i divertiklene i tykktarmen. Dette kan føre til smerter og endringer i tarmfunksjonen. Tilfeller av hepatitt har også blitt registrert. Dette er en betennelse i leveren og man får en gulfarging på huden, magesmerter, mørk urin, kløe og ømhet av leveren, som befinner seg under høyre side av brystkassen. Noen tilfeller av gallestein, pankreatitt og økte nivåer av enzymer i leveren har også blitt rapportert. Dersom du opplever noen av de ovennevnte bivirkningene, ta øyeblikkelig kontakt med legen din.

Dersom du opplever noen av disse alvorlige bivirkninger, slutt å ta Xenical og ta øyeblikkelig kontakt med legen din.

Forholdsregler ved Xenical

Ikke ta Xenical dersom du er allergisk mot virkestoffet orlistat, eller noen av de andre ingrediensene i Xenical. Dersom du lider av galleblæren problemer, leversykdom eller kronisk malabsorpsjonssyndrom skal du ikke ta Xenical.

Sørg for at du informerer din fastlege dersom du har en historie med gallestein eller pankreatitt, eller du har en underaktiv skjoldbruskkjertel. De med type 1 eller type 2 diabetes, leversykdom eller en spiseforstyrrelse som anoreksi eller bulimi bør ikke ta Xenical.

Rapporter har vist at Xenical kan oppmuntre til nyrestein hos de som har blitt diagnostisert med kronisk nyresykdom. Dersom du har problemer med nyrene må dette diskuteres med legen din før du tar Xenical.

Barn i alderen 12-18 år frarådes fra å ta Xenical, samt de som tar andre typer vekttap medisiner.

Xenical er mest effektiv når den brukes i kombinasjon med en diett plan, som vil bli anbefalt av legen din. Hvis du fortsetter å konsumere store mengder fett og kalorier, vil vekttapeffekten av Xenical bli redusert.

Hos enkelte som tar Xenical kan man legge merke til at deres avføring blir mer fet. Dette skyldes at det ufordøyde fettet blir utskilt fra kroppen din. For å redusere sannsynligheten for at dette skjer, er det viktig å kutte ned på fettinntaket. Ditt fettinntak bør være spredt ut over tre hovedmåltider, fordi fordøyelsesproblemer er mer sannsynlig dersom du spiser ett stort fettrikt måltid.

Etter å ha gått ned i vekt med Xenical kan det bli nødvendig å justere dosen av eventuelle andre medisiner du tar. Dette gjelder spesielt for legemidler som brukes ved behandling av høyt kolesterol og diabetes. Diskuter eventuelle nødvendige justeringer med legen din.

Xenical interaksjoner

Som med alle andre nye behandlinger er det viktig at du forteller legen din om eventuelle andre legemidler du tar. Dette gjelder enten de er reptbelagte eller over disk. Interaksjoner mellom legemidler kan svekke eller styrke deres effekter og forårsake fremtidige helseproblemer.

Xenical har vist seg å samhandle med antikoagulerende legemidler som warfarin, og legen din kan ønske å holde et øye med koagulering av blodet ditt. Det samme er tilfelle med Ciklosporin, et stoff som brukes til behandling av psoriasis og revmatoid artritt. Din lege kan overvåke nivåer av Ciklosporin i blodet når du begynner å ta Xenical. Det anbefales at du tar Ciklosporin 3 timer før eller etter en Xenical tablett, for å sikre at hele dosen blir absorbert.

En annen interaksjon oppstår mellom jod og levotyroksin. Tilfeller av hypertyreose er observert hos mennesker som tar disse medikamentene samtidig som Xenical. Du bør ta levotyroksin minst 4 timer før eller etter Xenical.

Xenical kan også påvirke funksjonen av Amiodarone, som brukes til å behandle hjerterytmeforstyrrelser, såvel som legemidler som brukes ved behandling av humant immunsviktvirus (HIV). Det samme gjelder for medikamenter som blir tatt for depresjon, angst eller psykiatriske forstyrrelser.

Dersom du tar tilskudd av fettløselige næringsstoffer som betakaroten og vitamin E, vil Xenical redusere deres absorpsjon i kroppen din. Dette betyr at du trenger å spise mer frukt og grønnsaker for å sikre at du får alle de næringsstoffene du trenger. Noen leger foreslår å ta et multivitamintilskudd enten 2 timer før eller 2 timer etter en Xenical tablett.

Alle som tar antiepileptika kan oppleve at kramper kan øker når du tar Xenical. Dette er fordi Xenical reduserer opptaket av antiepileptika og ubalanser dem. Hvis du oppdager hyppigere eller intense kramper når du tar Xenical, er det viktig å informere din lege umiddelbart.

Det er ikke anbefalt å ta Xenical hvis du i tillegg har blitt foreskrevet Acarbose, en antidiabetika-medisin som brukes i behandling av type-2 diabetes.

Kilder

medicines.org
drugs.com
rxlist.com