Bli snus og røykfri

For mange tobakkbrukere kan snus og røykeslutt virke som en uoverkommelig oppgave. Kanskje har du allerede prøvd å slutte, men ikke klart det, eller kanskje du har hørt skrekkhistorier fra andre som har forsøkt å slutte å røyke eller snuse.

Men det er unødvendig å bekymre seg for å slutte å snuse eller røyke. Det finnes utallige positive sider ved å avslutte uvanen og det finnes mange måter du kan gjøre det lettere for deg selv på. Det aller viktigste du gjør når du har bestemt deg for å slutte, er å vite hva du begir deg ut på. Det å forstå hva som skal til, og hva som er myter eller fakta, når det kommer til for eksempel abstinenser, er viktig.

Hvorfor du ønsker å slutte å røyke eller snuse

RøykesluttSom med alle store livsstilsendringer er din motivasjon viktig å tenke igjennom. De fleste tobakkbrukere er klar over den fysiske helserisikoen forbundet med tobakk, men det er nok av andre grunner til at det er et godt trekk å bli kvitt uvanen.

Røykere har en høyere risiko for å utvikle kreft, hjertesykdom og osteoporose, samt bli rammet av slag. Det aller viktigste er det faktum at røyking skader hjertesystemet. Ditt hjerte og dine lunger vil bli sunnere så fort du har sluttet å bruke tobakk. Du vil merke en forskjell uansett om du er en ivrig idrettspiller eller om du driver med enklere aktiviteter.

På et personlig nivå vil det å slutte å røyke forbedre din personlige hygiene. Selv om du kanskje ikke er klar over det er røykere og snusere mer utsatt for tannkjøttsykdommer, flekkete tenner og dårlig ånde. En annen synlig effekt av å slutte å røyke er at du vil få en friskere hud. Mange røykere blir overrasket over at skader på huden forårsaket av røyking kan bli reversert etter at du har sluttet.

De fysiske fordelene ved å slutte å røyke er godt dokumentert, men det finnes også positive effekter på din mentale helse. Røyking har vist seg å forverre angst og stress, og de som røyker har høyere risiko for å utvikle depresjon enn ikke-røykere. Dersom du prøver å få ditt første barn er det lurt å slutte å røyke. Forskning på infertilitet har funnet ut at røyking hos menn har en betydelig negativ innvirkning på evnen til å bli gravid. Selv om du ikke har planer om å få et barn akkurat nå har det vist seg at røyking har en negativ innvirkning på libido og seksuell ytelse.

Impotens kan være forårsaket av et stort antall faktorer, men hvis du er en røyker som opplever problemer under samleie kan du godt ha nytte av å slutte. Røyking har vist seg å skade muskulatur i penis, noe som påvirker din evne til å få ereksjon.

Hvor raskt vil jeg se en forbedring på min helse?

De positive effektene av å slutte begynner så snart som 20 minutter etter at du har tatt din siste sigarett og når pulsen kommer tilbake til sitt normale nivå. Åtte timer senere er nivået av oksygenet i blodet tilbake til det normale, mens nivåer av nikotin og karbonmonoksid har falt med mer enn 50%.

Herfra fortsetter bare fordelene å vokse. I løpet av 72 timer vil du merke at pusten din vil føles lettere og energinivået ditt vil også forbedre seg betraktelig.

Hvor lang tid vil det ta å bli snus – og røykfri?

Hvor lang tid det tar å slutte varierer fra person til person. Noen klarer å slutte over natten, men det mest vanlige er at det tar uker eller kanskje også måneder, å slutte. Et standard behandlingsforløp med røykeslutt behandlingen Champix, varer i 12 uker, men noen mennesker trenger ytterligere 12 ukers behandling for å slutte helt. Det er viktig å huske på at å slutte er en veldig personlig prosess.

De viktigste fordelene ved å slutte å røyke og snuse

Alle fordelene nevnt ovenfor kan oppfordre deg til å slutte å røyke, men det er ofte effekten på lommeboka som virkelig treffer hjem hos mange røykere. Gitt de høye prisene på sigaretter i Norge, koster det over 27.000kr hvert år for å opprettholde vanen med 20 sigarett per dag.

Ofte tenker man ikke over at det går noen kroner her og der, men når man tenker over det ville de aller fleste vært fornøyd med en ekstra 27.000kr i lommeboken. Enten du foretrekker å bruke pengene på en eksotisk familieferie, en Premier League sesong billett eller en helt ny smart telefon og/eller en laptop, er det en betydelig sum penger å røyke bort hvert år.

Behandlingsalternativer for deg som vil slutte å røyke

Nå som du er motivert for å slutte, er det på tide å vurdere tilgjengelige behandlingsalternativer. Det finnes ingen “beste” behandling; det varierer svært mye ut ifra dine personlige preferanser.

En vanlig myte er at behandlinger ikke øker sjansene for å forbli røykefri. Dette er fullstendig feil. Opplysninger viser at nikotin erstatningsterapi, Champix og Zyban kan doble eller tredoble sannsynligheten for å slutte og forbli røykefri. Samtidig er det verdt å påpeke at disse behandlingene langt fra er en mirakelkur. Selv med behandling må du være forpliktet til å slutte.

Nikotin erstatningsterapi (NRT)

De fleste røykere sliter med å bli kvitt uvanen på grunn av avhengigheten til nikotin. Ved å gi en liten mengde av det kjemiske stoffet, gjør nikotin erstatningsterapi slik at du kutter ut tjære, karbonmonoksid og andre kjemikalier i sigaretter uten at du lider alvorlige abstinenssymptomer.

NRT er tilgjengelig i tyggegummi, plaster, inhalatorer, tabletter og spray former. Det sies at du ikke bør bruke mer enn ett produkt om gangen, men det er ikke sant. Mange helsearbeidere anbefaler å bruke en kombinasjon av NRT produkter i løpet av 8-12 uker, og gradvis redusere dosen til du har sluttet helt.

Noen panikkspredere tror at NRT fører til kreft, men dette kunne ikke være lengre fra sannheten. NRT reduserer faktisk risikoen for kreft ved å gi nikotin uten de andre giftige kjemikaliene som finnes i sigaretter og snus. Andre peker på kostnadene ved behandlingen som en grunn til å ikke bruke NRT. Men produktene er tilgjengelig både på resept og over disk i Norge. Dette gjør det langt rimeligere enn det å faktisk røyke, og behandlingen vil hjelpe deg til å slutte noe som gjør det enda billigere på lang sikt.

NRT produkter er trygt under graviditet og er mindre avhengighetsskapende enn det å røyke. Disse produktene slipper nikotinet saktere og en mindre dose når hjernen din. Dette betyr at det er lettere for deg å stoppe i slutten av behandlingen.

Vareniklin (Champix)

Denne medisinen stopper nikotinsuget samt den gode følelsen man har forbundet med røyking. Forskning viser at det er en svært effektiv metode for å slutte. Vareniklin er kun tilgjengelig på resept. Champix er for øyeblikket kun en godkjent behandling for røykeslutt, ettersom det er ikke gjort nok forskning på dens effekt på snus-slutt. En studie har vist at Champix kan også hjelpe for å slutte å snuse, da en større prosent sluttet med bruk av Champix, enn med placebo alternativet.

Champix har vært knyttet til sjeldne tilfeller av depresjon, men nyere studier har tilbakevist myten. Det er bevist at tablettene øker sjansene for å bli røykfri.

Bupropion (Zyban)

Zyban var opprinnelig et antidepressiva, men har også vist seg å hjelpe mennesker med å slutte å røyke. Denne medisinen finnes også kun tilgjengelig på resept.

Enkelte kritikere har påpekt en sammenheng mellom Zyban og forekomsten av anfall. Risikoen for dette er svært liten, men dersom du har en historie med anfall må du være ekstra påpasselig. Av denne grunn er ikke Zyban anbefalet for de med epilepsi eller lignende forhold.

E-sigaretter

E-sigaretter har eksplodert i popularitet de siste årene, og leverer nikotin i dampform uten noe av tjæren eller karbonmonoksidet som finnes i vanlige sigaretter.

Andre røykslutt tjenester

Å snakke med fastlegen din er en et stort skritt mot det å slutte å røyke. Ikke bare vil de være i stand til å foreskrive en av de nevnte behandlingstilbudene, men de kan også hjelpe deg med å komme i kontakt med en lokal støttegruppe. En slik tjeneste er en plass hvor de som ønsker å slutte kan møtes en gang per uke, eller ha individuelle økter med rådgivere. Du kan også finne mye hjelpemateriale på nettet, eller laste ned mobilappen slutta.

Ofte stilte spørsmål om å slutte å røyke eller snuse

Hva kan jeg gjøre for at det skal bli enklere å slutte?

Mens det er nok av behandlingstilbud og andre støttemekanismer tilgjengelig, er det å slutte å røyke eller snuse til syvende og sist opp til deg. Det er meningsløst å starte en behandling dersom du selv ikke tror du kan gjennomføre det, så det er viktig å tenke positivt.

Prøv å holde deg unna situasjoner der du lett vil ty til en sigarett eller en snus, for eksempel fester, og gjør en forpliktelse med deg selv om at du ikke skal ta ett eneste drag. Det er lett å falle utenfor dersom du tillater deg selv ett trekk eller kun en snus.

Studier har vist at visse typer mat og drikke kan påvirke ditt ønske om en sigarett. Koblingen mellom alkohol og tobakk er velkjent, så prøv å kutte ned på alkohol hvis du prøver å slutte. Det er nesten uunngåelig at du vil føle behovet for en sigarett eller en snus, så det er lurt å bestemme seg for noen strategier for å håndtere dette. Dette kan innebære å begynne å danse på en fest, eller kanskje komme seg ut i frisk luft en liten tur.

En fysisk erstatning for sigaretter kan også hjelpe. Dette kan være at du enten holder et strå eller en flaske med vann i den hånden du tidligere har røyket med. Personer som slutter å snuse erstatter gjerne en snus i munnen med en drops eller lignende. Det er mulig å få tak i sukkerfrie drops eller halspastiller som har en lignende smak til snusen man tidligere har brukt som man kan plassere under overleppen for å fortsatt ha følelsen av å ha noe der.

Er det lurt å slutte å røyke/snuse over natten?

Det å avslutte all nikotininntak fra en dag til den neste er noe bare enkelte klarer. Det finnes de som sverger til denne metoden, men statistisk er den ikke særlig vellykket. Det krever ekstrem viljestyrke og kan føre til sterke abstinenssymptomer.

Finnes det en måte å slutte på hvor man ikke føler det sterke nikotinsuget?

Champix er en reseptbelagt medisin som undertrykker nikotinsuget, samt reduserer abstinenssymptomer. Det er fremdeles svært viktig at du selv er motivert til å slutte, men de som i tillegg tar Champix har en større sjanse til å klare å slutte fordi suget ikke lenger er der.

Kan man slutte å røyke uten å gå opp i vekt?

Mange mennesker opplever at de legger på seg når de slutter å røyke. Men det er fint mulig å opprettholde din tidligere vekt. Tren regelmessig for å holde stoffskiftet høyt, og pass på at du alltid har sunne mellommåltider tilgjengelig. Både Zyban og Champix har vist seg å redusere vektøkning, så du bør vurdere å få en resept på en av disse.

Virkningene av passiv røyking og e-sigaretter

Din røykeslutt kan også ha en merkbart positiv effekt på de rundt deg. Røykfrie husholdninger vil generelt lukte friskere og renere, og familie og venner vil ikke lenger bli utsatt for passiv røyking.

Dette er spesielt viktig å tenke på for røykere som har barn. Passiv røyking har vært knyttet til utvikling av luftveissykdommer. Barn som vokser opp rundt røykere er også mer sannsynlig å bli røykere selv, så dersom du avslutter nå kan du bidra til å redde barnet ditt fra å selv måtte gå gjennom prosessen i fremtiden.

E-sigaretter er ofte markedsført som en måte å slutte å røyke på, men de inneholder fortsatt nikotin. Derimot er skaden de gjør på kroppen din mindre enn ved bruk av vanlige sigaretter. Men det finnes ingen studier i hvilken effekt bruken har på menneskekroppen. Dermed finnes det ikke tilstrekkelige beviser som kan si hvorvidt e-sigaretter kan brukes som en måte å slutte å røyke på.

Hvordan få behandling for å slutte å røyke?

Det første trinnet er å tenke igjennom din egen motivasjon for å slutte. Ta kontakt med din fastlege og avtal en samtale. Din fastlege vil da anbefale deg en behandling som vil hjelpe deg å slutte for godt. Din lege kan henvise deg til et behandligsprogram, en støttegruppe eller foreskrive Zyban eller Champix hvis de tror det gir deg den beste muligheten for å slutte.

Det å få hjelp av ditt medisinske team kan være uvurderlig på veien til å bli røykefri eller snusfri. Det er viktig å kommunisere med legen din og andre medisinske fagfolk om de fysiske og mentale endringer du opplever når du går gjennom prosessen med å slutte. Det er for mange behjelpelig å huske på at man ikke er alene. Enten du trenger medisinsk råd fra din lege, psykologisk støtte fra en rådgiver eller støttegruppe, eller noen oppmuntrende ord fra venner og familie, er det mer sannsynlig å lykkes hvis du kan regne med støtte fra flere rundt deg.

Kilder

webmd.com
nhs.uk
helsenorge.no