Champix (Vareniklin)

Champix er et reseptbelagt legemiddel som brukes i kampen mot å bli røykfri. Medisinen virker ved å etterligne nikotinens effekt på hjernen ved å stimulere reseptorer i hjernen som ellers er stimulert av nikotin i tobakk.

  • Reseptbelagt legemiddel
  • Vesentlig høyere sjanse for å slutte å røyke
  • 12 ukers behandling

Hva er Champix?

Champix er et legemiddel som hjelper deg å slutte å røyke. Den inneholder virkestoffet vareniklin som har en lignende virkning på kroppen som nikotin. Dette gjør at trangen til å røyke blir redusert og man opplever færre av de ubehagelige abstinenssymptomene.

Studier viser at ved å bruke Champix mer enn dobler man sannsynligheten for å slutte å røyke for godt. Et standard behandlingsforløp varer i kun 12 uker. Champix fikk sin britiske lisens i 2006, og ble samme året tilgjengelig på det norske markedet. Medisinen finnes i tablettform, og inneholder vareniklin, som er en nikotin acetylkolin reseptor partiell agonist. Dette gjør at medisinen reduserer trangen på nikotin og bidrar også til å lindre abstinenssymptomene.

Champix er utformet for å gi støtte på din reise mot en sunnere livsstil. Den hjelper deg til å bryte din nikotinavhengighet som en del av et samlet behandlingsprogram, som også burde omfatte andre elementer som psykologisk og medisinsk støtte.

Må jeg ha resept for å få Champix?

Champix er bare tilgjengelig på resept. Du kan få en resept fra fastlegen din eller ved å gjennomgå en medisinsk konsultasjon med en lege på nettet. Tablettene skal kun foreskrives som en del av et samlet behandlingsprogram som gir deg råd og støtte på din reise mot en tobakkfri hverdag.

Hvordan virker Champix?

Mange røykere blir avhengige av nikotinet som finnes i sigaretter og snus. Etter et par timer uten å røyke vil nikotinnivået i kroppen begynne å gå nedover og du vil kjenne et sterkt behov for en sigarett. Dersom du prøver å slutte med tobakk og bekjemper disse lystene, vil du mest sannsynlig oppleve abstinenssymptomer.

Disse abstinenssymptomene varierer fra person til person, men de mest vanlige er hodepine, kvalme og angst, samt stadig sterkere trang til å røyke en sigarett. Abstinenssymptomer er vanligvis på topp etter 24 timer, men kan fortsette i inntil en måned etter din siste sigarett. Intensiteten og varigheten av abstinenssymptomene er en grunn til at så mange synes det er vanskelig å slutte fullstendig.

Dersom du ikke klarer å stå imot disse abstinenssymptomene, kan Champix hjelpe. Medisinen reduserer trangen til å røyke, og lindrer også nikotin abstinenssymptomer takket være den aktive ingrediensen vareniklin. Kjemikalet i stoffet har lignende effekt på kroppen som det nikotin har. Måten medisinen fungerer på er at den endrer reseptorene i hjernen som blir stimulert av nikotin, og bare delvis stimulerer dem. Dette betyr at nikotinsuget dempes samtidig som abstinenssymptomer reduseres.

Vareniklin virker også ved å delvis blokkere reseptorene, noe som gjør at nikotinet ikke kan feste seg til dem. På denne måten stopper det de som prøver å slutte, til å falle tilbake til å røyke, selv om de gir etter og tar seg en sigarett, fordi selve nytelsen man får ved å konsumere nikotin blir borte. Ved å ta bort gleden av å røyke en sigarett, hjelper Champix deg med å bryte avhengigheten.

champix-vareniklin-roykeslutt-effekt

Hvordan er Champix annerledes enn andre slutte å røyke behandlinger?

Champix brukes vanligvis når du har prøvd å slutte å røyke med andre metoder, men mislyktes. Champix er, sammenlignet med andre røykeslutt metoder, noe høyere i pris, men dens effektivitet gjør den til et attraktivt alternativ for de som har brukt allerede har forsøkt andre alternativer uten hell.
Det er klinisk bevist at Champix er mer effektiv på å hjelpe røykere til å slutte enn noen annen behandling. Det er fire ganger mer effektivt enn å prøve å slutte over natten og dobbelt så effektivt som den alternative reseptbelagte medisinen Zyban.

Zyban inneholder bupropion, som bidrar til å kutte ned på nikotin suget. Forskere er fortsatt ikke helt sikker på hvordan den gjør det, men medisinen inneholder ikke nikotin. Bupropion blir også brukt til å behandle depresjon. Standard behandling med Zyban begynner 1-2 uker før du røyker din siste sigarett, og fortsetter i 7-12 uker etterpå. Noen mennesker tar Zyban i opptil ett år etter at de har sluttet å bruke tobakk.

Røykeslutt med Champix er effektivt fordi det reduserer trangen og abstinenssymptomene samtidig. Når du tar Champix vil du merke at du ikke lenger føler det store behovet for å røyke en sigarett. I motsetning til nikotin erstatningsterapi (NRT), erstatter Champix ikke nikotinet som finnes i sigaretter. NRT reduserer ikke din nikotinavhengighet, men snarere forandrer kilden til nikotin. Som et resultat av dette blir noen mennesker avhengige av NRT og lider abstinenssymptomer hvis de slutter å bruke det. I motsetning utgjør Champix ingen risiko for avhengighet og bidrar til en sakte avvenning av nikotin, som er det endelige målet ved å slutte å røyke.

Igjen er det viktig å understreke at dette ikke er noen mirakelløsning for å slutte med nikotin. Champix har flere fordeler fremfor andre røykeslutt behandlinger, men den viktigste faktoren for en vellykket røykeslutt er deg.

Hvordan bruke Champix?

Alle som har forsøkt å slutte å røyke er klar over at det er en utrolig utfordrende prosess. Vareniklin kurerer ikke umiddelbart din nikotinavhengighet, men den vil øke sjansene for å slutte å røyke dersom du er forpliktet til målet ditt.

For å starte med Champix trenger du en resept fra legen din. Når du har mottatt dine tabletter er det viktig at du bestemmer deg for en dato for din røykeslutt. En uke før din bestemte dato skal du begynne å ta Champix tabletter. Målet er å øke dosen sakte. Du bør spise før du tar hver tablett og drikke et glass vann sammen med tabletten. De fleste tar en pille etter frokost og den neste etter middagen i 12 uker.

Det er viktig at du forteller legen din dersom du opplever noen bivirkninger. Så lenge de ikke er alvorlige kan du få beskjed om å redusere dosen og fortsette å ta Champix.

Din sjanse til å slutte å røyke er høyere dersom du bruker Champix i kombinasjon med andre former for behandling. Vurder å bli med i et behandlingsprogram og snakk med legen din om eventuelle fysiske eller psykiske forandringer som kan oppstå.

Glemt en dose

Dersom du glemmer å ta en dose av Vareniklin skal du bare forstette på din neste tablett. Du skal ikke ta dobbel dose. Du bør prøve å ta medisinen på samme tid hver dag. Dersom du glemmer det, men raskt kommer på det, kan du ta tabletten nærmest mulig normal tid. Dersom du glemmer det og det snart er tid for neste dose er det bedre at du venter.

Vareniklin doser

Din lege vil foreskrive en eksakt dose av Champix etter å ha analysert flere faktorer, blant annet hvor mye og ofte du røyker, din livsstil og hvorvidt det er første gang du mottar behandlingen.

For de aller fleste vil følgende doser bli anbefalt:

Dag 1 – 3
0.5mg en gang om dagen
Dag 4 – 7
0.5mg to ganger om dagen
Dag 8 – Slutt på behandling
1 mg to ganger om dagen

Hvor lenge varer en Champix behandling?

Et standard behandlingsforløp varer i 12 uker. Din lege vil hjelpe deg å finne riktg behandligstid siden dette varierer fra pasient til pasient. Mange slutter å ta Champix etter 12 uker og slutter da også å røyke. Dette er det beste mulige utfallet og det betyr at de har lykkes med å bli kvitt sin uvane.

Hos noen mennesker vil suget etter nikotin vare lenger enn disse 12 ukene og din lege vil da anbefale deg enda en behandling på 12-uker. Dette må diskuteres med din lege og eventuelt andre som hjelper deg med din behandling. Men hos de som ikke føler seg trygge i sin evne til å holde seg borte fra å røyke etter standard 12-ukers behandling er dette et populært valg.

Noen mennesker opplever at det kan være lurt å sakte redusere dosen av Champix i løpet av en uke. Det har vist seg at hos enkelte, som plutselig har stoppet sin Champix behandling, har de opplevd økt irritabilitet, depresjon, en trang til å røyke, og tre av 100 har opplevd søvnproblemer. Ved å redusere dosen sakte kan disse potensielle problemene reduseres.

Skulle du likevel fortsette å røyke eller snuse etter å ha fullført en 12-ukers behandling, bør du ikke starte på en ny runde med behandling. Ditt medisinske team vil anbefale deg neste skritt på din behandling, men de som fortsatt røyker på dette stadiet er ikke klare til å slutte.

Hvordan kjøpe Champix

Champix er tilgjengelig med resept fra legen din. Når du mottar resepten med anbefalt dose fra din fastlege kan du gå til ditt lokale apotek å plukke opp tablettene. Populære apotek inkluderer Boots, Apotek1 og Vitus Apotek. Men det er også mulig å få reseptbelagte medisiner på nettet dersom du foretrekker dette.

Det finnes nå nettsider hvor du kan gjennomgå en medisinsk nettkonsultasjon med en godkjent lege som kan utstede deg en resept uten at du må forlate huset. Du vil få noen spørsmål som du må besvare før din konsultasjon vil bli vurdert av en lege og som deretter vil foreskrive deg en resept på Champix. Når du mottar din resept kan du bestille Champix på nettet og tablettene vil bli levert hjem til deg.

Selv om det kan virke som en enkel løsning å kjøpe Champix på nettet, er det alltid best å søke medisinske råd fra din fastlege. Ikke bare vil de være klar over din medisinske historie, men de vil også være i stand til å tilby deg tilgang til andre behandlingsprogram, som for eksempel en støttegruppe. I de fleste tilfeller vil det være trygt å bli vurdert av en lege gjennom nettet, men det har vist seg at det er lettere å slutte å røyke dersom du bruker Champix i forbindelse med andre støttesystemer.

Det finnes rikelig med støtte for røykere som ønsker å slutte på grunn av sykdommer forbundet med uvanen og samfunnsøkonomiske kostnader av røyking. Hvis du ønsker å slutte å røyke er det en enorm mengde informasjon og støtte tilgjengelig som du bør bruke i forbindelse med Champix medisinering. Enten du ønsker å kjøpe Champix på apoteket gjennom din fastlege eller på nettet finnes det utallige alternativer tilgjengelig for deg som trenger hjelp til å slutte.

Champix bivirkninger

Det store flertallet av røykerne som tar Champix vil ikke oppleve noen bivirkninger, men det er alltid best å holde seg informert. Her er en oppsummering av noen mulige bivirkninger.

Den mest vanlige rapporterte bivirkning av Champix er mild kvalme. Det har vist seg at det å ta tablettene etter et måltid med et glass vann kan redusere kvalmen. Andre mulige bivirkninger inkluderer søvnløshet, unormale drømmer, flatulens og hodepine. Det er antatt at det å ta tabletten etter middag istedenfor rett før du skal legge deg, kan redusere søvnrelaterte problemer.

Det anbefales å ta tabletten med forsiktighet dersom du skal bruke tunge maskiner etter å ha tatt Champix ettersom tablettene kan føre til søvnighet og svimmelhet. Det er lurt å ta noen tabletter før du eventuelt kjører bil eller bruker tunge maskiner for å finne ut hvordan de påvirker kroppen din. Du kan da være i stand til å planlegge tablettene til tider når du ikke skal kjøre eller bruke maskiner.

Noen mennesker har også rapportert munntørrhet og endringer i smak. Andre har rapportert at de føler seg mer sulten enn vanlig, mens noen sier at de har hatt fordøyelsesproblemer som diaré, forstoppelse, oppkast, oppblåsthet og generelt dårlig fordøyelse.

Svært sjeldne bivirkninger som nedsatt appetitt, tørste, rennende nese og endringer i sexlyst har blitt rapportert svært sjelden. Andre bivirkninger inkluderer skjelvinger, problemer med tale og øresus.

Det har blitt rapportert om en allergisk reaksjon som kalles angioødem forårsaket av Champix. Hvis du føler noen form for hevelse i lepper, ansikt, svelg eller tunge, er det viktig at du slutter å ta medisinen. Flere alvorlige bivirkninger har blitt påpekt av United States Food and Drug Administration (FDA). I 2011 advarte kontrollører om at Champix kan øke risikoen for hjerteproblemer hos personer som lider av eksisterende kardiovaskulær sykdomer, slik som angina eller perifer vaskulær sykdom.

Advarselen kom som et resultat av en studie hos 700 røykere med kardiovaskulær sykdom, som forsøkte å slutte ved hjelp av Champix. Mens studien viste at Champix økte sannsynligheten for at folk sluttet, ble det også avdekket at visse hendelser, for eksempel hjerteinfarkt, var litt mer vanlig hos de som ble behandlet med Champix. Imidlertid ble det konkludert med at den økte risikoen var statistisk ubetydelig. Dette betyr at det lave antallet kardiovaskulære hendelser kunne ha vært et resultat av tilfeldigheter. Dersom du opplever økt kortpustethet, nye eller forverret brystsmerter eller smerter i bena, må du informere legen din.

Forholdsregler og interaksjoner for Champix

Champix er et attraktivt alternativ for røykere i alderen 18 år og over, enten de er mann eller kvinne. Men medisinen er ikke anbefalt for visse grupper av mennesker.

Tabellen nedenfor viser hvem som ikke bør bruke Champix:

Bruk med forsiktighet:
Ikke bruk:
Røykere med redusert nyrefunksjon
Gravide røykere
Røykere med hjerte-og karsykdommer
Røykere som ammer
Røykere med epilepsi
Røykere under 18 år
Røykere med en historie med psykiske lidelser, som depresjon
Røykere som er allergiske mot noen av ingrediensene

Champix forholdsregler

Når du starter en behandling med Champix, er det samtidig viktig å overvåke ditt alkoholforbruk. Det har blitt rapportert at Champix kan forsterke effekten av alkohol. Det har også blitt antydet at vareniklin kan bidra til å bekjempe alkoholisme. Ta kontakt med din fastlege dersom du tror du har et problem med alkohol.

Gravide og ammende kvinner må ikke ta Vareniklin. Du bør heller ikke bruke medisinen hvis du har alvorlig nyresvikt eller nedsatt nyrefunksjon.

Mennesker med kardiovaskulær sykdom er også frarådet å bruke Champix. Medisinen har ikke blitt undersøkt på epilepsipasienter, og bør brukes med forsiktighet.

Dersom du har en historie med psykiatrisk sykdom som schizofreni, depresjon eller bipolar lidelse er det anbefalt å bruke Champix med forsiktighet og nøye overvåke eventuelle endringer i psykisk helse.

Ikke bruk Champix hvis du er allergisk mot noen av ingrediensene. Hvis du tror du lider en allergisk reaksjon etter å ha tatt Champix er det viktig at du slutter å ta medisinen umiddelbart og kontakter din fastlege.

Interaksjoner med andre medisiner

Det finnes ingen studier av effekten av å bruke Champix sammen med andre røykeslutt medisiner som for eksempel Zyban eller nikotin erstatningsterapi (NRT). Det er derfor best å bruke Champix alene. Ved bruk av Champix og NRT samtidig har man funnet en økt sjanse for å oppleve kvalme, oppkast, svimmelhet, hodepine, tretthet og redusert blodtrykk.

Pasienter med nyreproblemer som blir behandlet med cimetidin bør ikke ta Champix. Samspillet kan føre til økte nivåer av vareniklin i blodet.

Når du røyker vil kjemikalene i sigaretten gjøre slik at enkelte medisiner blir fjernet fra kroppen din raskere enn vanlig. Derfor kan det være at når du slutter å røyke så vil du oppleve at du må justere dosen av disse legemidlene: klozapin, dekstropropoksyfen, flekainid, fluvoksamin, olanzapin, pentazocin, fenylbutazon; enkelte benzodiazepiner, for eksempel oxazepam; noen betablokkere, for eksempel propranolol, tacrine, teofyllin; trisykliske antidepressiva, for eksempel imipramin, og warfarin.

Diabetikere bør også vurderes om de skal justere dosen av insulin. Generelt trenger diabetikere som røyker en høyere dose av insulin og må derfor kanskje redusere dosen når de slutter å røyke. Det har også vært rapporter om at Champix kan føre til økt blodsukker, noe som kan påvirke din eksisterende diabetes behandling.

Studier

Flere studier har blitt utført som beviser effektiviteten av Champix. Noen av dem målte hvor mange av røykerene som ønsket å slutte mens de tok Champix i forhold til dem som tok en placebo. Resultatene viser at 21 av 100 røykere som tok Champix klarte å slutte, mens 8 av 100 røykere sluttet mens de tok placebo tabletten. Dette viser at Champix mer enn dobler sannsynligheten for at røykeren vil være i stand til å slutte.

Ifølge NHS data, har 60% av alle som tok Champix og i tillegg fått støtte av et behandlingsprogram, klart å bli kvitt uvanen i en måned eller mer. Medisinen har vist seg å være mer vellykket enn den alternative reseptbelagte medisinen Zyban.

Champix (vareniklin) og snusavvenning

Studier, utført i Norge og Sverige, viser at vareniklin kan være effektiv ved snusavvenning, men behandlingen er så langt kun godkjent for behandling ved røykeslutt. En studie viste at signifikant flere som tok Champix, enn de som fikk placebo, klarte å slutte å snuse. Derimot, halvparten som brukte Champix for snusavvenning, begynte å snuse igjen etter avsluttet behandling med vareniklin. Selvom Champix kan være effektiv for snusavvenning, er det fortsatt ikke en godkjent behandling for dette.

Kilder

medicines.org

patient.info

netdoctor.co.uk

relis.no: Vareniklin ved snusavvenning