Impotens

Erektil dysfunksjon, ofte referert til som impotens, rammer hovedsakelig menn i alderen 40 år og oppover, men det kan oppleves i alle aldre. Begrepet refererer til en tilstand hvor en mann ikke kan oppnå eller opprettholde en tilstrekkelig ereksjon for å gjennomføre et samleie i en tilbakevendende eller langvarig periode.  Det finnes flere definisjoner, men eksperter mener at impotens kan defineres som manglende evne til å oppnå ereksjon i mer enn 50% av tilfeller. Dermed er det ikke under definisjonen et problem hvis du av og til ikke kan oppnå eller opprettholde en ereksjon ved seksuell aktivitet.  Av alle land i verden har Japan den største forekomsten av selvrapportert erektil dysfunksjon. Kina og USA ligger etter på andre og tredje. Mens impotens kan være frustrerende finnes det heldigvis en rekke behandlinger tilgjengelig. De aller fleste menn vil ved medisinsk behandling være i stand til å ha et tilfredsstillende sexliv igjen.

Hvordan definere impotens?

Erektil dysfunksjon er bedre kjent som impotens og refererer til den manglende evne til å oppnå og opprettholde en ereksjon. Tilstanden er veldig vanlig og rammer eldre menn hyppigere enn den yngre mannlige befolkningen. Eksperter hevder at rundt 50% av menn over 40 år vil oppleve noen grad av erektil dysfunksjon. Dette inkluderer 5% av 40-årige menn og 15-25% av 65-årige menn som lider av vedvarende erektil dysfunksjon. I en norsk undersøkelse ble det rapportert at 59% av menn (40 år og eldre) som deltok i undersøkelsen opplevde en eller annen grad av ereksjonssvikt.

Hva er årsakene til erektil dysfunksjon?

Tilstanden kan være forårsaket av en rekke faktorer hvorav noen er fysisk og andre psykiske. Fysiske årsaker kan være innsnevring av blodårene som kommer inn i penis. Dette er forbundet med høyt kolesterol, høyt blodtrykk eller diabetes. Faktisk er menn med diabetes mer utsatt for impotens, med problemer rapportert 10-15 år tidligere enn hos andre menn.

Regelmessig høyt alkoholforbruk har også vært knyttet til impotens. Dette fordi alkohol kan redusere testosteronnivået og skade nervene i penis og dermed øke østrogennivået. Studier har også vist at dårlig tannhygiene kan øke forekomsten av erektil dysfunksjon. Periodontal sykdom og kroniske tannkjøttsykdommer har vært knyttet til denne tilstanden. Det antas at bakterier fra dårlig tannhygiene kan komme inn i blodbanen og forårsake skader på blodkar. Dette i sin tur kan begrense blodtilførselen til penis.

Problemer med hormoner kan også føre til erektil dysfunksjon og det samme kan en nyre skade eller operasjon. Ryggmargsskade og prostata kirurgi har også blitt satt i forbindelse med impotens. Det har også blitt påvist at hos noen menn, der det har vært hyppig bruk av pornografi under onani, har det vist seg at dette potensielt reduserte evnen til å oppnå ereksjon med en seksuell partner i det virkelige liv.

Psykologiske årsaker inkluderer depresjon, angst eller stress som følge av problemer i forholdet med en seksuell partner. Man kan også få problemer med å oppnå ereksjon med din partner på grunn av en uløst seksuell legning, kjedsomhet, eller andre problemer i sexlivet. Noen mennesker kan oppleve at de kan få ereksjon i noen tilfeller, men ikke i andre. Et eksempel er hvis du kan oppnå ereksjon under onani, men ikke under sex med en partner. Dette er et tegn på at tilstanden er knyttet til psykologiske faktorer.

De mennesker som ikke kan få ereksjon i enhver situasjon er mer sannsynlig å ha et fysisk problem. Erektil dysfunksjon kan også være en bivirkning av noen typer medisiner. Det kan finnes alternative behandlinger tilgjengelig som er mindre sannsynlig å påvirke erektil funksjon. Spør alltid legen din om råd.

Disse legemidler har blitt funnet å øke forekomst av erektil dysfunksjon:

  • Diuretika, som brukes til å behandle høyt blodtrykk
  • Antidepressiva
  • Kortikosteroider, anti-inflammatoriske medisiner
  • Antihistaminer, som brukes til å behandle allergier som høysnue

Hvordan kan du effektivt behandle erektil dysfunksjon?

Det finnes en test som du kan gjøre hjemme dersom du er bekymret for at du lider av erektil dysfunksjon. Plasser en ring av frimerker rundt bunnen av penis før du går til sengs og se om ringen er ødelagt neste dag. En ødelagt ring tyder på at du har oppnådd ereksjon i løpet av natten. Dette kan tyde på at din erektil dysfunksjon skyldes psykologiske problemer. Men man kan ikke stole helt og holdent på denne testen og det er alltid best å søke lege hvis du er bekymret for et helseproblem.

Dersom du opplever ereksjonssvikt i et par uker om gangen bør du kontakte legen din. Din fastlege vil gjøre en generell helsesjekk fordi impotens ofte kan være et tegn på andre helsetilstander. For eksempel kan en manglende evne til å få eller beholde en ereksjon være et tidlig tegn på hjertesykdom, der blodtilførselen til hjertet kan være blokkert. Kardiovaskulær helse er utrolig viktig for funksjonen av penis. Som et resultat vil legen også stille deg spørsmål som er utformet for å vurdere din kardiovaskulære helse. Legen vil måle blodtrykket og pulsen, notere din høyde, vekt og livvidde. Du vil så bli spurt om din livsstil, inkludert kosthold og mosjon, før blodet ditt vil bli testet for nivåer av glukose og lipider. Mange menn som søker behandling for erektil dysfunksjon oppdager senere at de led av en mer alvorlig tilstand.

Dersom du ikke ønsker å gå til din fastlege kan du også søke behandling på en helseklinikk. Under diagnosen vil din lege be deg om å fortelle om eventuelle symptomer, din fysiske og psykiske helse, dine alkoholvaner, om du tar narkotiske stoffer og om du regelmessig bruker noen medikamenter. Din lege vil også spørre deg om din seksuelle praksis. Dette inkluderer både tidligere og nåværende seksuelle partnere, seksuell legning, hvor lenge du har opplevd å hatt ereksjonssvikt, om du kan få ereksjon alene eller om morgenen, din evne til å oppnå orgasme og din sexlyst.

Hvilke alternativer finnes tilgjengelige for behandling av erektil dysfunksjon?

Når årsaken til erektil dysfunksjon er identifisert vil du bli tilbudt relevant behandling, enten det handler om fysiske eller psykiske problemer.

Blant de vanligste årsakene til tilstanden er en innsnevring av arteriene, også kalt aterosklerose. Det kan da være at din lege vil foreslå at du gjør noen endringer i din livsstil som for eksempel å gå ned i vekt. Dette for å redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Ikke bare kan dette reversere og forebygge impotens, men det kan også forbedre din generelle helse. Medisiner som kolesterolsenkende statiner og medisin som senker blodtrykket kan være foreskrevet for å behandle aterosklerose.

Det finnes også medisiner som kan brukes til å behandle erektil dysfunksjon, ofte referert til som PDE5-hemmere. Disse medikamentene har vist seg å kunne hjelpe mot erektil dysfunksjon hos minst to tredjedeler av menn med denne tilstanden. Slike tabletter er den mest populære løsningen mot erektil dysfunksjon. De er svært enkle å bruke og hjelper mot tilstanden hos et stort antall menn.

Medisinene har revolusjonert hvordan leger behandler impotens i de siste 19 årene. Selv om de ikke garanterer å fungere hos alle har det vist seg at slike tabletter virker hos bemerkelsesverdig mange menn. Potensbehandlinger har vist seg å hjelpe selv menn med diabetes med å oppnå ereksjon. I noen tilfeller har denne medisinen hjulpet de med ryggmargsskader i tillegg. Utvalget av tilgjengelige tabletter betyr at du kan prøve ut ulike alternativer for å se hvilke som passer deg best.

En alternativ behandling er vakuumpumper som har vist seg å være vellykket hos 90% av menn som har opplevd ereksjonssvikt eller ønsker en hardere ereksjon. Disse brukes til å øke blodtilførselen til penis som vil gi en ereksjon. Det finnes også injeksjonsterapi som innebærer å bruke en sprøyte for å administrere legemidler direkte til penis før sex. Andre kan bruke en medisinert urethral system for ereksjon (MUSE), som betyr at man setter inn en liten tablett inn i urinrøret før sex.

En annen løsning kan være en behandling med hormonelle kosttilskudd, slik som testosteron. I tilfeller der alle behandlinger har blitt prøvd ut, men uten en vellykket virkning, kan du bli tilbudt en penisprotese. Dette er en enhet som blir satt inn i penis. Enkelte av disse vil gjøre penis permanent hard, mens andre kan bli oppblåst med en ventil i skrotum. Naturlegemidler som `bispelue` er tilgjengelig og de aller fleste land i verden har sin egen naturlig løsning på erektil dysfunksjon. På Cuba, i de karibiske øyer, er sukkerrørjuice brukt til å opprettholde penis funksjon.

Dersom erektil dysfunksjon er forårsaket av psykologiske problemer, snarere enn de fysiske, finnes det en rekke alternativer å prøve ut. Både kognitiv atferdsterapi og sex terapi blir ofte tilbudt til menn i disse tilfellene.

Det finnes et stort antall behandlingstilbud tilgjengelig, men de mest populære er peroralt administrerte (orale) reseptbelagte potenspiller.

Hvordan kjøper jeg behandling mot erektil dysfunksjon?

Først og fremst må du bestemme deg for hvilken type behandling du vil prøve. Ved anvendelsen av denne artikkelen vil vi anta at du vil ha en medisinsk løsning som peroralt administrerte tabletter. Som med alle andre reseptpliktige legemidler må du ha en resept for å ta slike legemidler. Etter en konsultasjon med en legen, og dersom disse behandlingene er egnet for deg, vil du få foreskrevet en resept.

Med denne resepten kan du enten få hente ut medikamentene fra et lokalt apotek, eller bestille via et nettapotek. Dersom du bestiller medisinene over nett, vil du få tilsendt medikamentene i posten. Det er viktig å vite at også med nettapotek, og bestilling av reseptbelagte potenspiller, fås ikke disse uten resept. Du bør aldri kjøpe erektil dysfunksjon medisiner uten resept. Dette er fordi det er viktig å sjekke med din lege om det er trygt for deg å ta medisiner. Personer med visse helsetilstander, eller som tar andre medisiner, kan få alvorlige bivirkninger dersom de tar erektil dysfunksjon medisiner.

Det er viktig å bestille medisin fra en oppriktig forhandler. Dersom medisinene du bestiller kommer fra et norsk apotek, vet du at disse er autentiske og trygge medisiner. Et stort marked har dukket opp for potenspiller i mange land og på nettet. Dersom du blir tilbudt potenspiller på gaten, eller du ser postordre tjenester annonsert, bør du ikke kjøpe fra disse kildene. Dersom en nettside tilbyr potenspiller, spesielt med kjente merkenavn, uten resept og til en mye lavere pris, er nettsiden sannsynligvis ikke regulert, og behandlingene er ikke garantert trygge å bruke. Sjekk alltid at apoteket du kjøper medisiner fra reguleres av myndighetene. Dette kan inkludere CareQuality Commission eller the Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA)

Hvordan forebygge erektil dysfunksjon

Snarere enn å søke behandling for erektil dysfunksjon, er det best å prøve og unngå de underliggende årsakene til tilstanden. Siden dette er et delikat tema for millioner av menn, finnes det mye forskning på hvordan man kan stoppe erektil dysfunksjon.

Du har en bedre sjanse til å avverge erektil dysfunksjon hvis du lever en sunn livsstil. Dette kan bety å slutte å røyke, drikke mindre alkohol eller gjøre endringer i kostholdet ditt slik at du spiser mindre fet mat. Man har funnet ut at menn som drikker to kopper kaffe per dag er 42% mindre sannsynlig for å lide av impotens enn de som ikke gjør det. Regelmessig mosjon er også viktig. Diabetikere bør sørge for at deres tilstand er godt kontrollert for å redusere risikoen for å oppleve impotens.

Husk alltid å kommunisere godt med partneren din og andre. Ved å snakke ærlig om impotens med partneren din kan du redusere stress og angst. Ikke gjør dette til en unnskyldning for å ikke ha sex fordi dette kan føre til problemer i forholdet, eller videreutvikle psykologiske årsaker til impotens. Husk at samleie er ikke den eneste form for sex. Forbli intim med partneren din ved å delta i andre former for seksuell kontakt. Aldri klandre deg selv eller din partner for din erektil dysfunksjon. Tilstanden er et medisinsk problem som kan behandles akkurat som alle andre medisinske tilstander.